Linkovi

Odbor za pravosudne poslove Kongresa odlučio. Opoziv predsjednika Trumpa ide pred oba doma


Members of the U.S. House Judiciary Committee vote to approve two articles of impeachment against U.S. President Donald Trump on Capitol Hill in Washington, U.S., December 13, 2019.
Members of the U.S. House Judiciary Committee vote to approve two articles of impeachment against U.S. President Donald Trump on Capitol Hill in Washington, U.S., December 13, 2019.

Odbor Zastupničkog doma Kongresa za pravosudne poslove je danas usvojio dvije stavke za opoziv predsjednika Trumpa, čime se otvara put za glasanje cijelog američkog Kongresa o opozivu. Do tog glasanja bi moglo doći već naredne sedmice.

Glasanjem 23 ZA naspram 17 PROTIV, u Zastupničkom domu gdje su većina demokrati, članovi pravosudnog odbora su usvojili stavke kojima se predsjednik optužuje za zloupotrebu vlasti i ometanja rada Kongresa.

Ove dvije formalne optužbe sada idu pred kompletan saziv Zastupničkog doma, a promatrači predviđaju da bi do glasanja moglo doći slijedeću srijedu. Po pretpostavkom da Zastupnički dom takodjer usvoji dvije stavke, predsjednik će morati biti opozvan, i morat će se sučeliti sa sudjenjem u Senatu početkom slijedeće godine.

Nekoliko trenutaka nakon današnjeg usvajanja stavki opoziva, glasnogovornica Bijele Kuće Stephanie Grisham je izdala saopćenje u kojem se osuđuje glasanje, riječima da je to najobičnija šarada tako ozbiljnog procesa kao što je opoziv. I dodajući kako predsjednik Trump očekuje da ga se tretira fer i pošteno u Senatu, što mu Zastupnički dom nije htio pružiti.

Predsjednik je u Bijeloj kući izjavio da je ovo trivijaliziranje opoziva, dodajući kako mu to, međutim, obezbjeđuje političku popularnost. On je rekao da su demokrati upotrijebili proces i moć opoziva tako da on predstavlja sramotu za cijelu zemlju.

XS
SM
MD
LG