Linkovi

Republikanci u Senatu spremni da "spase" Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Suđenje o opozivu je politički, odnosno ustavni, a ne krivični proces. Članovi Predstavničkog doma imaju ulogu tužilaca, a senatori služe kao porota, ali optuženom u opozivu, ako se proglasi krivim – ne prijeti zakonska kazna, samo mogućnost da bude smijenjen. U slučaju predsjednika Donalda Trumpa šansa za smjenu je mala, ali bi činjenice iz ove istrage mogle da imaju ulogu na izborima.

U američkom Senatu već se vodio ovakav proces.

1999. predsjednik Bill Clinton je oslobođen optužbi za laganje pod zakletvom i opstrukciju pravde zbog svoje afere sa pripravnicom Monikom Lewinsky.

1868. predsjednik Andrew Johnson​ je preživio suđenje u Senatu za samo jedan glas, pošto je donji dom izglasao njegov opoziv zbog kršenja zakona, koji je tada štitio visoke vladine zvaničnike od smene.

U slučaju predsjednika Trumpa, demokrate u Predstavničkom domu su ga optužile za zloupotrebu ovlaštenja i opstrukciju Kongresa, zato što je navodno vršio pritisak na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog političkog protivnika, demokrate Joea Bidena.

House Judiciary Committee Chairman Rep. Jerrold Nadler, D-N.Y., gavels a recess of a House Judiciary Committee markup of the articles of impeachment against President Donald Trump.
House Judiciary Committee Chairman Rep. Jerrold Nadler, D-N.Y., gavels a recess of a House Judiciary Committee markup of the articles of impeachment against President Donald Trump.

“U našeg predsjednika građani ulažu maksimalno povjerenje. Kada iznevjeri to povjerenje i stavi sebe iznad zemlje, on ugrožava Ustav, našu demokratiju i nacionalnu bezbjednost”, rekao je ​Jerrold Nadler, predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma u kojem je usvojen prijedlog opoziva.

Predsjednik Donald Trump poriče optužbe i računa da će ga republikanci u Senatu oslobodiiti optužbi na suđenju o opozivu.

“Radikalne ljevičarske demokrate i propali vašingtonski establišment pokušavaju da izbrišu vaše glasove, ponište izbore i preokrenu našu demokratiju. Ništa se neće dogoditi, ne brinite, ne bih se mnogo uznemiravao oko toga”, rekao je Trump.

Republikanci u Kongresu su lojalni predsjedniku Trumpu, a do sada je samo nekoliko senatora uopšte kritikovalo predsjednika, ističe novinarka AP-a Julie Pace.

“To ne znači da će glasati da ga osude, ali ćemo možda vidjeti scenario da bar neki članovi Trumpove stranke izraze zabrinutost zbog njegovog ponašanja prema Ukrajini", kaže Pace.

Da bi se predsjednik smijenio, potrebno je da ga osude dvije trećine senatora, 67 od njih stotinu, a to je malo vjerovatno, kaže analitičar Larry Sabato, profesor Univerziteta Virginia

The U.S. Capitol in Washington is shrouded in mist, Friday night, Dec. 13, 2019.
The U.S. Capitol in Washington is shrouded in mist, Friday night, Dec. 13, 2019.

“Ne vidim na koji način biste mogli da navedete 20 republikanskih senatora da glasaju za smjenu Donalda Trumpa. Ako tako glasaju, mogli bi lijepo da podnesu ostavku, jer ne bi dugo služili poslije takvog glasa”.

Bez obzira na ishod, suđenje o opozivu u Senatu biće test za američku demokratiju, poručuje demokratski senator Mark Warner.

"Nadam se da će sve moje kolege u Senata udahnuti duboko, bez obzira gdje su stajale do sada, i shvatiti da je ovo vjerovatno naša najvažnija, ustavna dužnost”, rekao je Warner.

I ako Trump “preživi” suđenje u Senatu, njegovo ponašanje prema Ukrajini će vjerovatno biti jedna od centralnih tema na izborima 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG