Linkovi

Poslije Colorada, Trumpovo ime skinuto sa glasačkog listića i u Maineu


Donald Trump
Donald Trump

Demokratska državna sekretarica Mainea u četvrtak je uklonila ime Donalda Trumpa sa listića za predsjedničke izbore u skladu sa klauzulom o pobuni u američkom Ustavu, čime je postala prva izborna zvaničnica koji je jednostrano preduzela akciju koja ima potencijalne posljedice za elektorski koledž.

Dok Maine ima samo četiri elektorska glasa, to je jedna od dvije države u kojima se oni dijele. Trump je osvojio jedan elektorski glas u Maineu 2020, tako da bi njegovo isključenje sa glasačkih listića, ukoliko se pojavi kao republikanski kandidat na opštim izborima, moglo da ima velike implikacije u trci za koju se očekuje da će biti neizvesna.

Odluka državne sekretarice Mainea Shenne Bellows uslijedila je poslije decembarske presude Vrhovnog suda Colorada kojom je Trump isključen sa glasačkih listića u skladu sa Odjeljkom 3, 14. amandmana. Colorado je država sklona demokratama za koju se ne očekuje da će republikanci imati previše šansi na izborima sljedeće godine.

Bellows je navela da Trump više ne može da se kandiduje za najvišu funkciju, jer je njegova uloga u napadu na američki Capitol 6. januara 2021. predstavljala kršenje Odjeljka 3, koji zabranjuje dužnost onima koji su "učestvovali u pobuni".

Bellows je donijela odluku nakon što su neki stanovnici države, uključujući dvopartijsku grupu bivših poslanika, osporili Trumpov stav o glasanju.

Njena odluka je uslijedila dan pošto su Trumpovi advokati od nje zatražili da se diskvalifikuje zbog tvitova za koje su rekli da pokazuju pristrasnost. Ona je napad na Cpitol u SAD nazvala "pobunom" i požalila se što Trumpa nije osudio Senat SAD nakon što ga je opozvao Predstavnički dom.

Na njenu odluku Trumpovi advokati mogu da ulože žalbu sudovima u Maineu. Očekuje se da će Vrhovni sud SAD donijeti konačnu odluku o tome da li Trump i dalje može da se kandiduje za predsjednika početkom sljedeće godine.

Aktivisti su zatražili od državnih izbornih zvaničnika da uklone Trumpa sa primarnih glasačkih listića u njihovim državama u skladu sa Odjeljkom 3. Do odluke Bellows, svi su odbili zahtjev, često govoreći da čekaju da sudovi daju uputstva o tome kako tumačiti klauzulu, koja je korištena samo nekoliko puta od Građanskog rata.

Poštujuću zakon Mainea, Bellows je održala javnu raspravu o ovom pitanju, što je ona i uradila u decembru. Advokat i bivši izvršni direktor ogranka Američke unije za građanske slobode u Maineu, Bellows je dozvolila svakoj strani da podnese dodatne argumente nakon odluke Vrhovnog suda Colorada od 19. decembra da Trumpa ukloni sa listića.

Iz Trumpovog štaba su saopštili da će se žaliti na odluku Vrhovnom sudu SAD, koji nikada nije donio odluku o Odjeljku 3. Šta god da visoki sud odluči, primjenjivaće se na svaku državu, uključujući Maine.

Odluka u Maineu pokazuje potencijalne opasnosti za Trumpa ako se o tom pitanju odlučuje od države do države. Izgubio je Colorado za 13 procenata 2020. i nije mu potreban da bi osvojio predsjedničku funkciju.

Ali u Maineu se izborni glasovi dijele po kongresnim okruzima, a Trump je dva puta osvojio drugi kongresni okrug u državi. Ako tamo ne bude na glasačkom listiću, on bi započeo svoju kampanju 2024. sa jednim glasom na elektorskom koledžu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG