Linkovi

BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO. Na BiH je da napravi naredni korak.


NATO zastava
NATO zastava

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Ministri vanjskih poslova NATO-a su iskazali na današnjem sastanku da pomognu Bosni i Herceogovini u reformama, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u obraćanju javnosti.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

„Spremni smo prihvatiti podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine. Tu se uključuju mjere, praktične mjere koje uključuju ekonomsku i političku reformu koje će dovesti do članstva. Sada je na Bosni i Hercegovini da napravi naredni korak i odluči da li će iskoristiti ovu priliku”, rekao je Stoltenberg.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Bosna i Hercegovina pozvana je da dostavi svoj prvi Godišnji državni program NATO-u, potvrdio je lider HDZ-a BiH i bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je Zapadni Balkan "od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu".

"Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost", kazao je Stoltenberg, prenosi N1.

On je rekao i kako NATO ima "snažne veze sa svim zemljama u regionu", podsjetivši i na Makedoniju.

"Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene.

​Stoltenberg će se sa zaključcima sastanka javnosti obrati nešto iza 13 sati na press konferenciji u sjedištu NATO-a u Briselu.

Odluka ministara vanjskih poslova o aktiviaciji MAP-a podrazumijeva da će od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa, te se ostavlja vlastima da odluče o ponudi.

Međutim, već nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg juče najavio da bi BiH nakon osam godina čekanja mogla dobiti poziv za aktivaciju MAP-a, a neposredno pred današnju pozitivnu odluku u sjedištu NATO-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferovi iznijeli su različite stavove.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić saglasan je sa Stoltenbergom o potrebi aktivacije MAP-a i smatra da BiH treba prihvatiti ponudu NATO-a. Komšić je danas pozvao sve domaće političke aktere da ulože dodatne napore kako bi došlo do aktivacije MAP-a, saopšteno je iz državnog Predsjedništva.

Željko Komšić
Željko Komšić

Komšićevo saopštenje uslijedilo je nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio sinoć da će striktno slijediti rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da neće podržati ništa što se odnosi na NATO.

Šefika Džaferović
Šefika Džaferović

Prema Džaferovoiću, integracije BiH u NATO predstavljaju jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva zemlje, a da je provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donesenim zakonima i odlukama BiH.

„Zato od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa”, navodi Džaferović u saopštenju za javnost.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

"Ja ću se pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano", rekao je Dodik novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

U izjavi za FENU, prvi čovjek Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić aktivaciju MAP-a smatra najkrupnijim korakom na putu ka NATO savezu.

"Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava”, rekao je Zvizdić.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da očekuje da će ministri potvrditi spremnost NATO saveza da prihvati prvi Godišnji nacionalni program Bosne i Hercegovine.

“To je važan instrument, koji može pomoći zemlji da sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme", rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG