Linkovi

Porodice američkih dobrovoljaca traže od Kongresa da odobri pomoć Ukrajini


Fondacija Weatherman i porodice američkih veterana koji su ubijeni u Ukrajini i oni koji su ranjeni, sastaju se sa konrgesmenima.
Fondacija Weatherman i porodice američkih veterana koji su ubijeni u Ukrajini i oni koji su ranjeni, sastaju se sa konrgesmenima.

Andrew Webber je bio profesionalni vojnik koji se borio u Afganistanu i Iraku. U penziju je otišao 2016, kao kapetan.

Diplomirao je pravo na univerzitetu Northwestern u Chicagu i počeo da radi kao međunarodni korporativni advokat. Ali kada je Rusija napala Ukrajinu, odlučio je da ode u tu zemlju i bori se za ukrajinske snage. Poginuo je u julu 2023. u regionu Donjeck. Imao je 40 godina.

"Andrew je prezirao Putina i njegov režim, i vjerovao je da je ta invazija najveća prijetnja demokratiji ovdje, i u inostranstvu. I osjećao je potrebu da ode", kaže njegova majka Karla Webber.

Lance Lawrence je također ubijen u u Donjecku. Bio je 28-godišnji mitraljezac. Tri godine je služio je u marincima i dobio je medalju za borbu protiv terorizma i druga odlikovanja.

"Volio je Ukrajinu, želio je da bude njen državljanin nakon završetka rata, nije želio da se vrati kući", kaže njegova majka Terry Lawrence.

Stotine Amerikanaca prijavilo se za borbu u Ukrajini, a najmanje 30 je ubijeno, navodi organizacija "Bezbjedni prolaz do Ukrajine". Ostali su ranjeni i vratili su se kući da se liječe, ali planiraju da se vrate u borbu. Među njima je i vojnik koji nije želio da otkrije svoj identitet.

"U Afganistanu smo imali vazdušnu podršku. Bilo je mnogo logističkih timova koji su bili spremni da nam daju sve što nam treba. A, u Ukrajini, mnogo ljudi radi mnogo više nego mi u Afganistanu, sa mnogo manje. I bilo je veoma impresivno", ističe američki dobrovoljac.

Porodice svih tih boraca došle su u američki Kongres da pozovu njegove članove da nastave pomoć Ukrajini. Sin Willow Andrews, Cooper, bivši marinac, poginuo je boreći se u Ukrajini u aprilu 2023.

"Ako je 24-godišnjak mogao da vidi šta se dešava u Ukrajini i odlučio da se žrtvuje, šta se dešava sa ostatkom rukovodstva u ovoj zemlji?", upitala je njegova majka Willow Andrews.

Posjetu delegacije Washingtonu organizovala je Fondacija Weatherman.

"Htjeli smo da okupimo sve te ljude. Prvo, da se oslonimo jedni na druge i stvorimo osjećaj zajedništva za ove ljude. Samo da se ne bi osjećali tako izolovano. Drugo, niko do sada nije doveo delegaciju u Washington u kojoj su Amerikanci koji su služili u Ukrajini", kaže David Bramlette, zamjenik direktora Fondacije Weatherman i vojni veteran.

On objašnjava da je fondacija uključena u evakuaciju ranjenih dobrovoljaca iz Ukrajine, kao i u repatrijaciju mrtvih.

"Proveo sam 2022. godinu boreći se u Legiji stranaca u Ukrajini u Harkovu. U septembru te godine, jedan od mojih saboraca je ranjen. Fondacija je uspjela da ga odvede na liječenje u Poljsku. Vječno ću biti zahvalan za to", ističe Bramlette.

Fondacija i porodice veterana su bili sretni kada su saznali da je zakonski prijedlog o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95 milijardi dolara usvojen u Senatu. Međutim, poručuju da će nastaviti da se bore da prijedlog bude usvojen i u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG