Linkovi

Kongresmen Jim Costa: Putin ima planove za druge zemlje istočne Evrope ako mu uspije invazija na Ukrajinu


Demokratski kongresmen iz Kalifornije Jim Costa (Foto: VOA)
Demokratski kongresmen iz Kalifornije Jim Costa (Foto: VOA)

Glas Amerike je razgovarao sa članom ukrajinskog kongresnog kokusa, demokratom iz Kalifornije Jimom Costom, o mogućim scenarijima za dodjelu sredstava Kijevu.

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa otišli su na odmor, a sljedeći put kada će se zakonodavci okupiti biće 28. februar, samo dva dana uoči početka sljedećeg mogućeg zatvaranja vlade.

Postoji neizvjesnost u vezi sa razmatranjem zakonskog prijedloga Senata o dodjeli sredstava Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i civilnom stanovništvu zatečenom u zonama sukoba.

Predsjedavajući Mike Johnson je više puta izjavio da mu se nikuda ne žuri. Jedan broj članova njegove stranke podržava ideju da se podrži nacrt zakonskog prijedloga Senata, drugi su kategorički protiv, a treći - John Bacon i Brian Fitzpatrick - najavljuju rad na nacrtu zakonskog prijedloga koji bi kombinovao i međunarodnu pomoć i graničnu bezbjednost.

Istovremeno, neke progresivne demokrate ne žele da dodjele pomoć Izraelu osim ako u nacrtu zakona nisu navedeni uslovi za njeno korištnje od strane Netanjahuove vlade. Drugi dio Demokratske stranke razmatra alternativne scenarije – od prikupljanja potpisa za peticiju za razmatranje zakonskog prijedloga Senata bez odobrenja relevantnog odbora Predstavničkog doma do podjele inicijative koju je Senat odobrio u posebne komponente.

Glas Amerike je razgovarao sa članom ukrajinskog kongresnog kokusa, demokratom iz Kalifornije Jimom Costom, o mogućim scenarijima za dodjelu sredstava Kijevu, vjerovatnoći zatvaranja vlade i prijetnji nacionalnoj bezbjednosti SAD o kojoj je krajem prošle nedjelje govorio šef obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, republikanac Mike Turner.

Glas Amerike: Mike Turner, šef Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, objavio je pomalo šifrovanu poruku da je obavijestio članove Kongresa o mogućoj prijetnji nacionalnoj bezbjednosti SAD. Potom su brojni izvori (u razgovorima sa novinarima) rekli da je riječ o nuklearnoj prijetnji, posebno o određenim nuklearnim kapacitetima koje Rusija gradi, ali koji još nisu operativni. Možete li da kažete o čemu se radi?

Costa: Ne, to je povjerljiva informacija. Ali, sada još više – s obzirom na komentare šefa Obavještajnog odbora Turnera – članovi Republikanske partije koji slijede Trumpovu liniju trebalo bi da shvate da je Rusija naš neprijatelj, naš protivnik, Rusija nije naš prijatelj. Rusija ne želi da koegzistira sa Evropskom unijom i NATO. Mislim da su članovi Kongresa koji nastavljaju da slušaju Trumpa i ne žele da podrže Ukrajinu ovim postupcima pokazali svoju odluku da žele da podrže Putina. To je nepatriotski i pogrešno.

Glas Amerike: Prošle su skoro dvije godine od početka ruske invazije. Kako sada izgleda strategija prema Ukrajini? Da joj pomognemo da preživi? Da pobijedi? Da li uopšte postoji strategija?

Costa: Mislim da je strategija da se pokaže liderstvo i podrži dvostranački paket koji je Senat usvojio ranije ove nedjelje. Sadrži iznos od 95,1 milijardu dolara, od čega je 60,1 milijardu namijenjeno Ukrajini. Ukrajina je uradila nevjerovatan posao, ali posljednjih šest mjeseci su bili zaista teški. Ukrajina je mogla da stvori sopstvene proizvodne kapacitete, ali im je sada potrebna podrška i Evropska unija im je prije nedjelju dana obezbijedila 52 milijarde eura pomoći. Sada moramo da slijedimo njihov primjer i podržati dodatni finansijski paket.

Glas Amerike: Šta se planira u tom pogledu?

Costa: Mislim da postoji nekoliko različitih pristupa koji se razmatraju u vezi s tim. Postoji procedura u kojoj nacrt zakona iznosimo na raspravu zahvaljujući peticiji za razmatranje mimo odbora (peticija za razrješenje) – za nju su potrebni potpisi 218 članova Predstavničkog doma. Frakcija Demokratske stranke od nedavno ima 213 članova. Neću reći da svi imaju ideju o peticiji za razmatranje nacrta zakona mimo odbora, ali mislim da je ubjedljiva većina za to. Postoje neki zakonodavci koji oklijevaju oko pomoći Izraelu. Ali postoji i veliki broj republikanaca koji podržavaju pomoć i Ukrajini i Izraelu. Problem sa kojim su se suočili bio je nedostatak vođstva od strane predsjedavajućeg Johnona. On je u stvari, Donald Trump, koji republikancima govori šta da rade. Prije nekoliko mjeseci su rekli da žele da iskoriste pitanje bezbjednosti granica kako bi usvojili puni paket (međunarodne pomoći). Onda im je prije 10 dana Trump rekao da ne želi paket koji uključuje bezbjednost granica iako su oni uložili mnogo truda da rade na tome.

Ali, on je rekao da želi da to ostane kao političko pitanje. Republikanci u Predstavničkom domu i njihovo rukovodstvo, na čelu sa predsjedavajućim Johnsonom, ne mogu da upravljaju, ne žele da upravljaju ili ne znaju kako da upravljaju. Ne mogu svaki dan da razmišljaju o tome šta je od toga danas najvažnije ili da li je sve zajedno važno. Ono što je važno je da moramo da učinimo sve što je u našoj moći u narednih nekoliko nedjelja da ovaj projekat obezbijedi dodatna finansijska sredstva.

Kao drugu opciju, možemo ga podijeliti na tri različite komponente. Mislim da će ih, ako ovo uradimo, Predstavnički dom podržati većinom glasova. Nedavno su mnogi šefovi važnih odbora tokom njegovih posljednjih posjeta rekli predsjedniku Zelenskom i njegovom timu da će učiniti sve, ali nisu rekli kako.

Glas Amerike: Možemo li se fokusirati na peticiju uz zaobilaženje nadležnog odbora? Pomenuli ste da neke demokrate možda neće podržati međunarodni paket pomoći zbog Izraela. Ako govorimo o progresivnim demokratama, onda njihov kokus broji više od 100 ljudi.

Costa: Mislim da većina njih nema takvo mišljenje u vezi sa Izraelom. Ne znam tačan broj, mislim da će biti onih koji će podržati scenario da razdvojimo međunarodni paket pomoći (Ukrajini, Izraelu, Tajvanu) na komponente i da će naći potrebnu podršku republikanaca i demokrata.

Glas Amerike: Mnogi stručnjaci kažu da će se republikanci, ukoliko predsjedavajući Johnson odloži razmatranje međunarodne pomoći do super utorka (5. marta, dana kada se primarni stranački istovremeno održavaju u 16 država), voditi idejom da se sva važna glasanja mogu odložiti do novembra.

Costa: Mislim da se to neće desiti. Tek treba da usvojimo budžet. Pomogli smo im (republikancima) da izbjegnu zatvaranje vlade 1. oktobra, pomogli smo im da izbjegnu zatvaranje vlade u decembru, dva nova datuma, 1. i 8. mart, već su na pomolu. A budžetski paket još nismo sastavili. Ako republikanci žele da izgledaju kao da mogu da kontrolišu proces, moraće da se oslone na nas. I mislim da u ovom trenutku imamo priliku da iskoristimo to da tražimo dodatna sredstva za međunarodnu pomoć. Mislim da postoji mnogo načina da se to uradi, ali bez obzira šta predsjedavajući Johnson bude riješio, odluka o tome šta je najbolje za Sjedinjene Države i šta je odgovoran pristup nema nikakve veze sa političkom agendom povezanom sa novembrom (i održavanjem predsjedničkih izbora). Međutim, Johnsonovu odluku određuju izbori u novembru i Trump, on je čovjek koji se već predao i niko i ništa ne može da ga natjera da liči na lidera.

Glas Amerike: Odnosno, treba očekivati još jednu rezoluciju o produženju finansiranja vlade?

Costa: Mislim da je to prilično vjerovatan scenario. Donji dom odlazi na pauzu u četvrtak. Na posao se vraćamo tek 28. februara. Prvi mart – datum zatvaranja vlade – je za dva dana. Ne znam kako drugačije možemo da nastavimo osim ako ne donesemo još jednu rezoluciju da produžimo finansiranje vlade kako bismo ispunili rok do 1. marta.

Definitivno su nam potrebni nacrti budžeta, dodatna sredstva za potrebe nacionalne odbrane, što uključuje sredstva za dopunu sopstvenih potreba. Postoji mnogo mehanizama koji bi mogli da budu dio dodjele pomoći Ukrajini, a mi sada razmatramo različite vrste nacrta zakona koji bi nam mogli pružiti ovu priliku. Rok da se to desi je sredina marta, ako predsjedavajućem damo manevarski prostor. Ali, da budem iskren, veoma je razočaravajuća situacija kada predsjedavajući ne može da okupi svoju stranku. Mislim da ćemo u narednih nekoliko nedjelja shvatiti da li je, na primjer, rezolucija da se razmotri međunarodna pomoć koja zaobilazi odbor bolje rješenje u poređenju sa drugim opcijama. U svakom slučaju, ovo će morati da se usaglasi sa Senatom – ukoliko dođe do amandmana, tekst će biti vraćen u Senat na glasanje, jer je to potpuno drugačiji paket od onoga što su oni prvobitno poslali.

Glas Amerike: Kakva su vaša očekivanja u vezi sa okončanjem rata?

Costa: Kao neko ko svesrdno podržava Ukrajinu i Ukrajince, mislim da treba da stavimo njih i njihovu vladu u najjaču moguću poziciju kako bi mogli da pregovaraju o primirju ili prekidu vatre. Da bi se to desilo, Ukrajina treba da dobije najčvršću moguću poziciju, za to su im potrebna sredstva. Finansiranje koje obezbjeđuje Evropska unija omogućiće im da nastave da grade sopstveni sistem podrške – što je upravo ono što sada rade. SAD treba da im pomognu da dođu do tačke u kojoj mogu da se oslone na sopstvene sposobnosti da budu odgovorni za ovaj rat. Rusija mora da zna da Ukrajina neće odustati. Ako se to desi, onda će biti uslova da Ukrajinci i ukrajinski narod okončaju ovaj rat. Ali Putin jasno računa na to da SAD neće pružiti podršku. On takođe svoje kalkulacije zasniva na tome da li će Trump biti izabran (na mjesto predsjednika).

Putin je ratni zločinac i treba ga izvesti pred lice pravde. Očigledno je da je usmjeren na druge istočnoevropske zemlje ako se izvuče sa invazijom na Ukrajinu. Ne bih izostavio ni jednu istočnoevropsku zemlju, ali ne bih ni pokušavao da dajem bilo kakve prognoze, međutim svakako govorimo o baltičkim zemljama, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji - sve ove zemlje su veoma zabrinute.

XS
SM
MD
LG