Linkovi

Pad Avdiivke pojačava reakcije demokrata i republikanaca oko paketa pomoći Ukrajini


Ukrajinski vojnici gomilaju vreće sa zemljom za izgradnju utvrđenja nedaleko od grada Avdiivka, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, usred ruske invazije na Ukrajinu, 17. februara 2024.
Ukrajinski vojnici gomilaju vreće sa zemljom za izgradnju utvrđenja nedaleko od grada Avdiivka, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, usred ruske invazije na Ukrajinu, 17. februara 2024.

Pad ukrajinskog grada Avdiivka u ruke ruskih snaga pojačao je reakcije demokrata i republikanaca u Sjedinjenim Državama o tome da li bi vojna pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu – koja je zaustavljena u Kongresu – mogla omogućiti Kijevu da potisne rusko napredovanje i spriječi zamah Moskve.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da je predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u subotu povezao pad Avdiivke u jugoistočnoj Donjeckoj regiji sa zaustavljenom američkom pomoći Ukrajini.

Ukrajinsko povlačenje iz Avdiivke — skoro dvije godine nakon što je Rusija napala Ukrajinu — uslijedilo je „nakon što su ukrajinski vojnici morali da racionaliziraju municiju zbog smanjenih zaliha kao rezultat neaktivnosti Kongresa, što je rezultiralo prvim značajnim dobitkom Rusije u nekoliko mjeseci”, navodi se u saopštenju.

U sedmicama prije pada Avdiivke, Associated Press je intervjuisao preko desetak ukrajinskih komandanata, uključujući šefove artiljerijskih jedinica, u najintenzivnijim borbenim zonama u ratu.

Rekli su da su nestašice, koje su oduvijek mučile ukrajinske snage od invazije, postale akutne prošle jeseni. Rekli su da su sve manje zalihe dalekometne artiljerije koju je isporučio Zapad spriječilo ukrajinske snage da napadaju ciljeve duboko iza ruskih linija, gdje se nalazi oprema i osoblje.

Unatoč ogromnoj podršci većine demokrata i gotovo polovice republikanaca paketu, predsjednik Predstavničkog doma SAD-a Mike Johnson insistira na tome da se neće „žuriti” s odobravanjem paketa pomoći vrijednim 95,3 milijarde dolara koji je prošle sedmice odobrio dvostranački Senat, a koji uključuje 60 milijardi dolara u pomoć Ukrajini.

Johnson je rekao da lično podržava pomoć Ukrajini, ali predvodi krajnje desničarsku većinu koja je bliže izolacionističkoj ideologiji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i, sve više, nepristrasnim pristupom agresiji ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi AP.

U intervjuu za Fox News Sunday, demokratski senator Michael Bennet zalagao se za pomoć rekavši: „Samo je isporučite tamo.”

Ali senator J. D. Vance, republikanac i Trumpov saveznik, rekao je da je „problem u Ukrajini … to što nema jasne krajnje tačke” i da SAD ne proizvode dovoljno oružja da podrže ratove u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku i „potencijalno nepredviđene situacije u istočnoj Aziji”.

Ako paket prođe, „to neće fundamentalno promijeniti stvarnost na bojnom polju”, tvrdi Vance i ističe da američki proizvodni kapaciteti imaju svoja ograničenja.

„Možemo li poslati nivo naoružanja koji smo poslali u posljednjih 18 mjeseci?” pitao. „Jednostavno ne možemo. Bez obzira koliko čekova ispiše američki Kongres, tu smo ograničeni.”

U intervjuu za CNN-ov State of Union u nedjelju bivša republikanska kongresmenka Liz Cheney rekla je da bi Kongres trebao usvojiti dvostranački zakon koji je Ukrajincima tako hitno potreban i dodala da predsjedavajući Predstavničkog doma Johnson ima moć da to ostvari.

Na globalnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu u subotu, Volodimir Zelenski je pozvao saveznike da zaustave nedostatak oružja i izrazio nadu da će američki Kongres donijeti „mudru odluku” u odobravanju odgođenog velikog paketa pomoći Ukrajini.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG