Linkovi

Pompea kritikuju da ne štiti američke diplomate


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Ključni svjedoci u istrazi o Trumpovom opozivu su američke diplomate, među kojima je i bivša američka ambasadorica u Ukrajini Mari Jovanovič.

Dok se iznose detalji njihovih svjedočenja u Kongresu, mnogi se pitaju zašto državni sekretar Mike Pompeo nije podržao Jovanovič ili je zaštitio od negativne kampanje administracije koja je na kraju dovela do njene smjene sa položaja ambasadora.

Bivša američka ambasadorica u Ukrajini Mari Jovanovič navela je u svjedočenju u Kongresu da je bila šokirana kada je u sred noći dobila poziv da napusti položaj i da se odmah vrati kući.

U telefonskom pozivu, kako je ispričala istražiteljima, rečeno joj je da nije uradila ništa pogrešno, ali da je suočena sa diplomatskim problemom, ne zbog situacije u Ukrajini, već zbog potencijalnog tvita u kojem predsjednik Trump podriva njen status.

Mari Yovanavič
Mari Yovanavič

Jovanovič je tokom svjedočenja, čiji je transkript objavljen ove nedjelje, istakla da je u diplomatskoj službi radila 33 godine, pod administracijama šest predsjednika.

Navela je da se američke diplomate često nalaze u opasnim situacijama, ali da vjeruju da će ih vlada zaštititi ako su meta napada. Međutim, poručila je da to više nije istina.

Državni sekretar Mike Pompeo pravdao je smjenu Jovanovič u intervjuu za televiziju ABC, ali je istakao da je ona i dalje diplomata sa dobrom reputacijom.

„Ambasadori služe predsjedniku. Kada predsjednik izgubi povjerenje u ambasadora, onda nije u interesu ni tog ambasadora, niti State Departmenta ili Amerike da i dalje ostane na poziciji”, rekao je Pompeo.

Međutim, pojedine diplomate sa dugogodišnjim iskustvom kažu za Glas Amerike da je nevjerovatno to što Pompeo nije podržao Jovanovič.

„Ona je jedan od najposvećenijih profesionalaca koje ja poznajem, a nije joj omogućena nikakva direktna komunikacija sa državnim sekretarom”, kaže bivša američka ambasadorica Laura Kennedy.

Jovanovič je tokom svjedočenja navela da ju je američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland savjetovao da tvituje podršku Trumpu da bi ostala na položaju. To je nezamislivo, smatra bivša ambasadorica Laura Kennedy.

„Mi naravno podržavamo politiku administracije za vrijeme čijeg mandata služimo. Posao nam je da je javno podržavamo. Međutim, karijerne diplomate, kao i drugi službenici vlade, se obavezuju da poštuju Ustav, a ne određenu osobu”, rekla je ona.

Pojedine bivše diplomate ističu da je u State Departmentu smanjeno povjerenje u Pompea što je, kako strahuju, već negativno uticalo na angažovanje novih službenika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG