Linkovi

Mediji izvještavaju da je Trump tražio od sekretara za pravosuđe da ga oslobodi sumnje. Predsjednik to negira


Predsjednik Trump i sekretar Barr u Bijeloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsjednik Trump i sekretar Barr u Bijeloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)

Pred odborima u Predstavničkom domu, demokrate su nastavile saslušavanje svjedoka u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.

Tramp i dalje negira da je od ukrajinskog predsjednika tražio da otvori istragu o poslovanju sina Joe Bidena, da bi zauzvrat Kijevu isplatio vojnu pomoć.

Mediji ipak prenose da je predsjednik frustriran istragom i da je od sekretara za pravosuđe tražio da održi konferenciju za novinare na kojoj bi ga oslobodio svake sumnje da je kršio zakon.

Trump negirao ove navode, rekavši da se tako nešto nikada nije dogodilo.

Savjetnica potpredsjednika Mike Pencea za spoljnu politiku Jennifer Williams svjedočila je na Capitol Hillu. Ona je bila među onima koji su slušali Trumpov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a bila je i sa Penceom na sastanku u Varšavi, kada se pričalo i o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Ona je ujedno i jedan od posljednjih svjedoka, koji se u Kongresu pojavljuju iza zatvorenih vrata.

U srijedu 13. novembra u Kongresu će javno svjedočiti najviši američki diplomatski predstavnik u Ukrajini Bill Taylor, koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je Trump obustavio isplatu vojne pomoći dok Zelenski ne otvori istragu o Bidenovom sinu.

Bill Taylor
Bill Taylor

Transkript njegovog svjedočenja ukazuje da je Taylor bio zabrinut i da je zato poslao depešu državnom sekretaru Pompeu, ali da nije dobio nikakav odgovor.

“Najvažnije činjenice uglavnom nisu osporene”, kaže Adam Schiff predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

Predsjednik Trump odgovorio je demokratama tokom mitinga u Louisiani.

"Demokrate treba da odgovaraju za ovu prevaru i za zločine koje čine. Ovo što se dešava u Washingtonu povezano je sa zlim ljudima koji ništa ne rade”, rekao je Trump.

Sljedeće nedjelje, javno će svjedočiti i bivša ambasadorica u Ukrajini Mari Jovanovič. Neki republikanci kažu da nema nikakvih dokaza o korupciji, a među njima je i republikanski senator iz Louisiane ​John Kennedy.

“Postoje potpuno primjerene usluge za uslugu, a ima i onih neprimjerenih”, rekao je on.

TV mreža ABC News je od nekoliko izvora dobio potvrdu da je predsjednik od sekretara za pravosuđe Williama Barra tražio da održi konferenciju za novinare na kojoj bi rekao da Trump nije prekršio nikakav zakon u razgovoru sa Zelenskim. Bar je to - navodno - odbio.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG