Linkovi

Majkama Srebrenice zabranjen ulazak na mjesto pogubljenja u Kravici


Porodicama žrtava genocida u Srebrenici nije dozvoljen pristup jednom od mjesta stradanja u Kravici kod Bratunca, 13. juli 2022.
Porodicama žrtava genocida u Srebrenici nije dozvoljen pristup jednom od mjesta stradanja u Kravici kod Bratunca, 13. juli 2022.

Policija bh. entiteta Republike Srpske nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da u srijedu, 13. jula, polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Radi se o mjestu gdje je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Ispred hale se nalazi oko stotinu policajaca koji sprječavaju ulazak.

Iz Policijske uprave Zvornik za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da pripadnici policije samo po službenoj dužnosti rade na obezbjeđivanju ovog skupa, ali da nisu zabranili posjetu Zemljoradničkoj zadruzi Kravice.

U reakciji američke ambasade u BiH se kaže da su Sjedinjene Američke Države zaprepaštene odlukom gradonačelnika Bratunca da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica u znak sjećanja na gubitak najmilijih tamo tokom genocida u Srebrenici.


Porodice su došle u Kravicu u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Želja je da se obilaskom mjesta masovnog stradanja Bošnjaka oda počast nevino stradalim u srebreničkom genocidu.

Na mjestu zadruge u Kravici već nekoliko mjeseci je u toku čišćenje terena i uklanjanje otpada.

Preživjeli srebreničkog genocida i porodice stradalih strahuju da će 'asanacijom' koju sprovode vlasti, biti obrisano sjećanje na jedno od najmasovnijih ubistava zarobljenih Bošnjaka koje se dogodilo u julu 1995. godine.

Zadruga u Kravici se nalazi između Srebrenice i Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), a u ratu je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Svakog 13. jula članovi porodica ubijenih, te Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" obilaze prostor Zadruge u Kravici i polažu cvijeće.

Prije devet godina policija je pokušala da majkama spriječi ulaz u krug Zadruge, nakon čega su probile policijski kordon, otvorile kapiju i položile cvijeće.

Porodice žrtava genocida obilaze u srijedu stratišta u Podrinju na kojima je od 11. do 17. jula 1995. godine strijeljano više od osam hiljada žrtava genocida u Srebrenici.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 27. godišnjica genocida koji su srpske snage počinile u ovom mjestu 1995. godine. Održana je komemoracija te klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava.

Za 27 godina ukupno je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.721 osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG