Linkovi

State Department: SAD neće zaboraviti genocid u Srebrenici


State Department
State Department

State Department je uputio poruku povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

„Danas se navršava 27 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u žalovanju i odavanju počasti žrtvama – više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti.

I dalje ćemo biti uz porodice koje su izgubile svoje najmilije i uz one koji nastavljaju neumorno tragati za nestalima, bore se za istinu, podržavaju preživjele i traže pravdu istražujući i procesuirajući odgovorne. Potrebna je hrabrost i snaga da se prevaziđe bol i gubitak i da se promoviše nada i tolerancija. Duboko smo posvećeni pružanju podrške liderima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koji su spremni poduzeti značajne korake ka pomirenju u potrazi za boljom budućnošću za sve građane.

Sjedinjene Američke Države cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i nastavljaju ostati kao nepokolebljiv partner posvećen našem zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka punim euroatlantskim integracijama.”

Putem Twittera se oglasio američki državni sekretar Antony Blinken.

„27 godina kasnije obilježavamo sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Sjedinjene Države stoje u čvrstom partnerstvu i prijateljstvu sa Bosnom i Hercegovinom kako bi postigli naš zajednički cilj demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti za sve građane”, navodi se na Blinkenovom Twitter nalogu


U Potočarima je danas, 11. jula, održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici, među njima i tri maloljetnika. Sa današnjim danom, u Potočarima je ukopano 6.721 žrtva genocida u Srebrenici.

Srpske snage, predvođene komandantom VRS Ratkom Mladićem, ulaze u Srebrenicu 11. jula 1995. godine. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više 8.000 Srebreničana.

Zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina, do sada je pred sudovima u BiH i Hagu osuđeno 50 osoba na više od 700 godina zatvora, te je izrečeno i pet doživotnih kazni zatvora, navodi BIRN BiH.

I dalje se traga za oko 1.000 Srebeničana.

XS
SM
MD
LG