Linkovi

27. godišnjica genocida u Srebrenici: Ukopano 50 žrtava


Potočari, Srebrenica, 11. juli 2022.
Potočari, Srebrenica, 11. juli 2022.

U Potočarima je danas, 11. jula, održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici, među njima i tri maloljetnika.

Nermin Ademović ukopao je oca Šabana, pronađenog u jednoj od grobnica: "Našli su ga u Zvorniku, u Lipnju."

Genocid u Srebrenici: Nermin danas ukopava oca Šabana
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

U Potočare je stiglo više od 3.000 učesnika Marša mira, trasom kojom su Srebreničani nastojali doći do teritorije pod kontrolom Armije BiH, javlja Radio Slobodna Evropa.

Mnogi ljudi su jutros pristigli u Potočare na obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Potočarima su danas mnogi domaći i strani zvaničnici, među kojima i američki ambasador u BiH Michael Murphy, koji je u video poruci rekao da genocid u Srebrenici predstavlja mračni trenutak historije za cijelo čovječanstvo

Ambasador Murphy: Srebrenica je mračni trenutak historije za cijelo čovječanstvo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

U hali bivše fabrike akumulatora u Potočarima održana je komemoracija žrtvama genocida.

Prvi se obratio Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida, rekavši genocid poraz ljudskosti koja nikada ne smije ostati fusnota u historiji čovječanstva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nema snažnije poruke od one kroz koju odzvanja majčin jecaj i zvuk zemlje koja pada po tabutima", kazao je Fejzić, poručujući da samo priznanje genocida vodi pomirenju.

Pozvao je dužnosnike u BiH da poduzmu konkretne korake da Srebrenica postane grad života, a ne mjesto smrti.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je na komemoraciji rekao da ko god pokuša reći da u Srebrenici nije počinjen genocid živi učahuren u svjesno odbranom neznanju.

Nova predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma Graciela Gatti Santanu rekla da kao majka i supruga može samo zamisliti kroz kakvu su agoniju žrtve prošle, podsjećajući da je presudama potvrđen genocid u Srebrenici.

Ministrica odbrane Holandije Kasje Ollongren je poručila da je međunarodna zajednica zakazala da pruži adekvatnu zaštitu ljudima u Srebrenici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Kao dio te zajednice, Vlada Holandije dijeli političku odgovonost i zbog toga vam nudimo svoje izvinjenje", poručila je Ollongren u obraćanju na komemoraciji.

Potočari, Srebrenica, 11. juli 2022.
Potočari, Srebrenica, 11. juli 2022.

Do danas, u Potočarima je ukopana 6.671 žrtva genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Srpske snage, predvođene komandantom VRS Ratkom Mladićem, ulaze u Srebrenicu 11. jula 1995. godine. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više 8.000 Srebreničana.

Zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina, do sada je pred sudovima u BiH i Hagu osuđeno 50 osoba na više od 700 godina zatvora, te je izrečeno i pet doživotnih kazni zatvora, navodi BIRN BiH.

I dalje se traga za oko 1.000 Srebeničana.

XS
SM
MD
LG