Linkovi

Pfizer: Probna vakcina protiv koronavirusa efikasna u 90 odsto slučajeva


Ti proizvođači lijekova ukazali su da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspješnim i da će tokom novembra u Sjedinjenim Državama zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)
Ti proizvođači lijekova ukazali su da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspješnim i da će tokom novembra u Sjedinjenim Državama zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner Biontech saopštile su da klinička ispitivanja nisu pokazala ozbiljne probleme kada je riječ o bezbjednosti vakcine protiv koronavirusa.

Objavili su da je vakcina koju razvija efikasna u 90 odsto slučajeva - što podrazumijeva da se od virusa nije razboljelo više od 8 osoba – od ukupno 94 koliko ih je primilo dvije vakcine u razmaku od tri nedjelje.

Objavljena stopa efikasnosti vakcine koju testiraju Pfizer i Biontech daleko je veća od 50 procenata koju zahtijeva američka Uprava za hranu i lijekove - kada je riječ o vakcini protiv virusa COVID19.

Te kompanije, međutim, nisu objavile precizne podatke o tome koliko se dobrovoljaca, koji su dobili vakcinu, razboljelo od koronavirusa.

Proizvođači lijekova ukazali su da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspješnim i da će tokom novembra u Sjedinjenim Državama zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine.

Ukoliko bude odobrena – broj doza vakcine će u početnoj fazi biti ograničen.

Još nije poznata dužina vremenskog perioda u kom bi vakcina mogla pružati zaštitu – ipak informacije koje su objavile te farmaceutske kuće ulivaju nadu da bi i vakcine drugih proizvođača biti efikasne, izvestila je agencija Reuters.

Albert Burla (Albert Bourla), predsjednik i izvršni direktor kompanije Pfizer, rekao je da je došao veliki dan za nauku i čovječanstvo.

Dostižemo značajnu prekretnicu u program razvoja vakcina i to u vrijeme kada je to najpotrebnije svijetu. Kada je broj oboljelih u porastu, bolnički kapaciteti nedovoljni za sve pacijente, a ekonomije u borbi da se otvore”, saopštio je Burla.

Pfizer će tražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine za ljude starosne dobi od 18 do 65 godina. Da bi uspio u tome – potrebno je da priloži podatke da su klinička istraživanja bila bezbedna za oko polovinu od ukupno 44.000 učesnika – što se očekuje krajem novembra.

Ushićen sam”, rekao je Bil Gruber jedan od visokopozicioniranih stručnjaka kompanije angažovan u ispitivianju.

Sjajan dan za javno zdravlje i mogućnost da nas sve izvuče iz okolnosti u kojima se sada nalazimo”, rekao je Gruber.

Američka vlada postigla je sporazum sa kompanijana Pfizer i Biontech vrijedan 1,6 milijardi dolara, o isporuci sto miliona doza vakcina tokom 2020. Sličan dogovor postigli su i sa Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom i Japanom.

Da bi uštedjele na vremenu – kompanije su počele proizvodnju vakcine čak i prije nego što je potvrđena njena efikasnost.

Očekuju da će do kraja godine proizvesti do 50 miliona doza što bi trebalo da bude dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi.

Istovremeno, Pfizer očekuje da će proizvesti 1,3 milijardi doza vakcine tokom 2021.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins ukupan broj oboljelih od koronavirusa u svijetu premašio pedeset miliona ljudi. U Sjedinjenim Državama obolela je skoro petina od toga, odnosno oko deset miliona ljudi, što ih svrstava među najpogođenije zemlje tim oboljenjem respiratornih organa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG