Linkovi

Pfizer najavio podnošenje zahtjeva za autorizaciju vakcine protiv COVID19


Logo farmaceutske kompanije Pfizer (REUTERS/Arnd Wiegmann)
Logo farmaceutske kompanije Pfizer (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Farmaceutska kompanija Pfizer (Fajzer) saopštila je da bi krajem novembra mogla podnijeti zahtjev za autorizaciju vakcine protiv COVID19 u Sjedinjenim Državama. Pfizer vakcinu razvija u saradnji sa njemačkim partnerom Bionteh.

Da budem jasan, pod pretpostavkom da sva istraživanja prođu kako treba, Pfizer će se prijaviti u trećoj nedjelji novembra – odmah pošto dobijemo potvrde da je vakcina bezbjedna”, saopštio je Albert Burla (Albert Bourla) izvršni direktor Pfizera.

U saopštenju te kompanije navedeno je da bi tokom oktobra moglo biti poznato da li je vakcina na kojoj radi efikasna – po okončanju kliničkog ispitivanja 40.000 dobrovoljaca. Ukazano je, međutim, da podaci o bezbjednosti vakcine neće biti dostupni do novembra.

Ta objava kompanije uticala je na porast vrijednosti njenih akcija na berzi.

Moderna, američka biotehnološka kompanija, takođe bi tokom godine mogla podneti zahtjev za autorizaciju vakcine protiv COVID19.

Inače, devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa obavezale su se u septembru da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija.

Proizvođači lijekova, među kojima su Pfizer, Glaxosmithkline, AstraZeneca, Johnnson&Johnson, Moderna, Novavax, objavile su dokument koji su označile kao istorijski zavjet - poslije porasta zabrinutosti da bi bezbjednost i efikasnost buduće vakcine mogli biti u drugom planu - zbog žurbe da se što prije počne sa njenom masovnom upotrebom.

Pfizer i Moderna su se za autorizaciju fakcine prijavile i u Evropi, gdje im je jedan od konkurenata AstraZeneca, koja je svoja istraživanja pauzirala u septembru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG