Linkovi

Pentagon upozorio na "užasne" posljedice ruske invazije, Biden najavio razmještanje trupa u Evropi


Ruske vojne vježbe u Rostovu (Foto: AP)
Ruske vojne vježbe u Rostovu (Foto: AP)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je u petak da će "ubrzo" razmjestiti američke snage u istočnoj Evropi i NATO članicama.

U svjetlu raspoređivanja ruskih snaga blizu Ukrajine, Pentagon je početkom nedjelje stavio u stanje povišene pripravnosti oko 8.500 vojnika za mogući odlazak u Evropu, u okviru NATO operacije.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin rekao je u petak da ruski predsjednik Vladimir Putin sada ima vojni kapacitet da preduzme akciju protiv Ukrajine, dok je vodeći američki general upozorio na "užasan" ishod i značajne žrtve ako ruske snage krenu na tu zemlju, prenosi agencija Reuters.

"Ne vjerujemo da je predsjednik Putin donio konačno odluku o upotrebi tih snaga protiv Ukrajine, ali je jasno da sada ima taj kapacitet", rekao je Austin na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Također je dodao da "postoji više opcija, uključujući osvajanje gradova i značajnih terirorija, ali i činove prinude i provokativne političke poteze kao što je priznavanje otcjepljenih teritorija".

Austin je naglasio da su Sjedinjene Države usredsređene na suprostavljanje ruskim dezinformacijama, uključujući i sve što bi moglo da se koristi kao izgovor za napade protiv Ukrajine.

Također je dodao da su Sjedinjene Države riješene da pomognu Ukrajini da se sama brani, između ostalog i obezbjeđivanjem dodatnog naoružanja.

Šef Pentagona je naglasio da je predsjednik Biden jasno stavio do znanja da ne namjerava da šalje američke borbene trupe u Ukrajinu.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Milley rekao je u Pentagonu da je raspoređivanje ruskih snaga po obimu i dometu najveće od perioda Hladnog rata i poručio da SAD snažno preporučuju da se Rusija povuče.

On je rekao da ruske formacije blizu Ukrajine obuhvataju logističke i kapacitete za cyber ratovanje, uz kopnene, vazduhoplovne i pomorske snage.

"Ako sve to zajedno krene na Ukrajinu, to bi bilo veoma značajno i rezultiralo bi značajnim brojem žrtava. Možete da zamislite kako bi to izgledalo u gusto naseljenim gradskim područjima, duž puteva itd. To bi bilo jezivo, užasno ", upozorio je Milley.

Rusija je, prema zapadnim procjenama, rasporedila više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom, zbog čega se strahuje da se priprema za invaziju.

Moskva odbacuje te optužbe, tvrdi da ne želi rat, a Sjedinjenim Državama i NATO-u je uputila zahtjev za bezbjednosnim garancijama - između ostalog da se obustavi širenje NATO-a ka istoku i povuku snage zapadne vojne alijanse iz istočnoevropskih članica.

Wahington i NATO su u pisanim odgovorima, uručenim Rusiji u srijedu, odbacili te zahtjeve, ali su izrazili spremnost da razgovaraju o drugim pitanjima kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG