Linkovi

Ukrajina očekuje nastavak diplomatskih pregovora za rješavanje krize sa Rusijom


Ministar odbrane Ukrajine Dmytro Kuleba
Ministar odbrane Ukrajine Dmytro Kuleba

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je u četvrtak da Ukrajina ne planira nikakve ofanzivne akcije i da očekuje nastavak diplomatskih napora za rješavanje krize duž rusko-ukrajinske granice.

"Posvećeni smo diplomatskom putu i spremni smo da se angažujemo sa Rusijom na različitim nivoima kako bismo pronašli diplomatsko rješenje za sukob", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare. "Međutim, ako Rusija odluči da se bori, mi ćemo uzvratiti. Ovo je naša zemlja i mi ćemo je braniti."

Zvaničnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke razgovarali su u srijedu u Parizu i dogovorili se o još jednoj rundi pregovora u Berlinu.

"Ništa se nije promijenilo, ovo je loša vijest", rekao je Kuleba novinarima. "Dobra vijest je da su se savjetnici dogovorili da se sastanu u Berlinu za dvije sedmice, što znači da će Rusija naredne dvije sedmice vjerovatno ostati na diplomatskom putu."

Rusija je u četvrtak saopćila da Sjedinjene Države nisu odgovorile na njen glavni sigurnosni zahtjev u pismu koje su poslale kao još jedan dio pokušaja zaustavljanja oružanog sukoba.

Američki ambasador u Rusiji John Sullivan predao je dokument u srijedu ruskom Ministarstvu vanjskih poslova. Odvojeno, NATO je Rusiji prenio vlastite odgovore u vezi sa evropskom sigurnošću, koje su zvaničnici opisali na nekoliko stranica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoji prostor za nastavak dijaloga i da će ruskoj strani biti potrebno vrijeme da u potpunosti razmotri odgovor SAD-a.

Sigurnosni zahtjevi Moskve uključuju obustavu širenja NATO-a na istok, posebno u Ukrajini i Gruziji, kao i povlačenje NATO trupa i Istočne Evrope.

Sjedinjene Države su odbacile te zahtjeve, zahtijevajući od Rusije da povuče svoje snage s granice s Ukrajinom, nudeći dijalog s Moskvom o pitanjima koje uključuju vojne vježbe i transparentnoste, kao i postavljanje projektila.

XS
SM
MD
LG