Linkovi

Rusija ne isključuje dijalog nakon što SAD odbile njene ključne zahtjeve


Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti o narednim potezima Rusije.
Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti o narednim potezima Rusije.

Rusija je saopštila u četvrtak da je jasno da Sjedinjene Države nisu spremne da se pozabave glavnim ruskim bezbjednosnim zahtevima, ali nije isključila mogućnost budućeg dijaloga o sporu oko Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva, koja je rasporedila veliki broj vojnika blizu Ukrajine, neće donositi preuranjene zaključke nakon što je Washington u srijedu odgovorio na ruske prijedloge o izmjeni bezbjednosnih aranžmana u Evropi.

Uz ocjenu da tenzije u Evropi podsjećaju na period Hladnog rata, Peskov je naglasio da je Moskvi potrebno vrijeme da razmotri američke pisane odgovore, ali da stav Sjedinjenih Država i NATO-a da su glavni ruski zahtjevi neprihvatljivi ne ostavlja mnogo prostora za optimizam.

"Na osnovu onoga što su naše kolege juče saopštile, apsolutno je jasno da naši stavovi nisu uzeti u obzir kada je riječ o glavnom kategorijama u nacrtima tih dokumenata, niti je iskazana spremnost da se uzmu u obzir naše primjedbe. Međutim, nećemo žuriti sa procjenama", poručio je Peskov.

Reakcija Kremlja pokazala je da Rusija nije odmah odbacila odgovore SAD i NATO-a ili zatvorila vrata za diplomatiju, ocjenjuje agencija Reuters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je najbolji način za smanjenje tenzija da NATO povuče snage iz istočne Evrope, ali je i odbacilo strahovanja od invazije.

"Više puta smo saopštili da naša zemlja ne namjerava da nikoga napadne. Za nas je neprihvatljiva čak i pomisao na rat između naših naroda", rekao je portparol ministarstva Aleksej Zajcev.

Iako odbacuje optužbe da planira da napadne Ukrajinu, Rusija ističe da želi da postavi "crvene linije" da bi zaštitila svoju bezbjednost. U decembru je iznijela zahtjeve da NATO zaustavi dalje širenje, zabrani Ukrajini da postane članica i povuče snage i oružje iz istočnoevropskih članica koje su se pridružile alijansi poslije okončanja Hladnog rata.

Pisani odgovori SAD i NATO nisu objavljeni, ali su Washington i zapadna vojna Alijansa već odbacili glavne ruske zahtjeve, i istovremeno izrazili spremnost da razgovaraju o drugim pitanjima kao što su kontrola naoružanja, mjere za izgradnju povjerenja i ograničenja na obim i domet vojnih vježbi.

Američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu je rekao da je Washington i dalje posvećen politici otvorenih vrata NATO-a, dok je Alijansa poručila da nema kompromisa kada je riječ o njenim ključnim principima.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da postoji nada u početak ozbiljnog dijaloga sa Amerikom, ali samo o sekundarnim, ali ne i ključnim pitanjima.

"Najvažnije pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a ka istoku i raspoređivanja oružja koje bi moglo da predstavlja prijetnju za rusku teritoriju", rekao je Lavrov i dodao da će ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti o narednim potezima Rusije.

Putin, koji nedjeljama nije javno govorio o krizi, upozorio je na "vojno-tehnički" odgovor ako se ne prihvate ruski zahtjevi.

U međuvremenu, ukrajinske, ruske, njemačke i francuske diplomate su u srijedu u Parizu razgovarale o konfliktu u istočnoj Ukrajini i saglasile sa da održe nove razgovore u Berlinu za dvije nedjelje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG