Linkovi

Biden: Postoji "izrazita mogućnost" da Rusija napadne Ukrajinu 


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u četvrtak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da postoji "izrazita mogućnost" da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu sljedećeg mjeseca, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

"Predsjednik Biden je rekao da postoji jasna mogućnost da bi Rusi mogli napasti Ukrajinu u februaru", rekla je Emily Horne, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. "On je to javno rekao, a mi na to upozoravamo mjesecima."

Rusija je u četvrtak saopćila da "ima malo osnova za optimizam" da će tenzije u istočnoj Evropi popustiti nakon što su Sjedinjene Države odbile njihov zahtjev da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO-u i da Zapad povuče svoje trupe i oružje iz zemalja koje graniče s Rusijom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da američki odgovor na njihove zahtjeve "ne sadrži pozitivan odgovor", ali da bi neki njegovi elementi mogli dovesti do "početka ozbiljnog razgovora o sporednim pitanjima". SAD i njeni evropski saveznici odbacili su ključne zahtjeve Moskve kao nepočetne.

Visoki diplomata Kremlja rekao je da će zvaničnici podnijeti prijedloge predsjedniku Vladimiru Putinu. Njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je da će ruska reakcija doći uskoro, dodajući da "uvijek postoje izgledi za nastavak dijaloga. To je u interesu i nas i Amerikanaca".

Biden je u četvrtak razgovarao s predsjednikom Zelenskim kako bi ga uvjerio u podršku SAD-a i saveznika zbog rastuće napetosti. Nakon toga, ukrajinski lider je tvitovao da su on i Biden također razgovarali o dodatnoj finansijskoj podršci Ukrajini.

Zvaničnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke održali su razgovore u srijedu u Parizu i dogovorili se o drugoj rundi razgovora u Berlinu u drugoj sedmici februara. Strane su se složile da održe zvanični prekid vatre u istočnoj Ukrajini, rekao je Dmitrij Kozak, izaslanik Kremlja.

"Potrebna nam je dodatna pauza. Nadamo se da će ovaj proces dati rezultate za dvije sedmice", rekao je on.

Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koji je dostavila služba za štampu ruskog ministarstva odbrane, rusko oklopno vozilo silazi sa željezničke platforme u Bjelorusiji, 19. januara 2022.
Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koji je dostavila služba za štampu ruskog ministarstva odbrane, rusko oklopno vozilo silazi sa željezničke platforme u Bjelorusiji, 19. januara 2022.

Februarski razgovori će se odvijati na istom diplomatskom nivou kao i pregovori u Parizu. Nije na dnevnom redu samit sa šefovima država.

"Ništa se nije promijenilo, ovo je loša vijest", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. "Dobra vijest je da su se savjetnici dogovorili da se sastanu u Berlinu za dvije sedmice, što znači da će Rusija naredne dvije sedmice vjerovatno ostati na diplomatskom putu."

SAD su u ponedjeljak pozvale na sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Ukrajini.

"Više od 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je na ukrajinskoj granici, a Rusija se angažuje u drugim destabilizirajućim djelima usmjerenim na Ukrajinu, što predstavlja jasnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i Povelji UN", rekla je u četvrtak američka ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield u izjavi. "Ovo nije trenutak za čekanje i vidjeti. Sada je potrebna puna pažnja Vijeća i radujemo se direktnoj i svrsishodnoj raspravi u ponedjeljak."

Rusija je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i stoga ima pravo veta na bilo koju rezoluciju.

Iako zapadne zemlje iskazuju zabrinutost zbog ruske vojske na granici sa Ukrajinom, Moskva negira da želi da sprovede invaziju.

Obje strane su, uporedo sa razgovorima, ojačale i vojno prisustvo u regionu. Rusija je održala vojne vježbe na jugozapadu zemlje, Baltičkom moru, Crnom moru i Arktiku, a spremaju se i vojne vježbe u Bjelorusiji.

NATO je poslao dodatne snage u region Baltika, a 8.500 američkih vojnika je u pripravnosti.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od medija AP, DW, AFP i France 24.
XS
SM
MD
LG