Linkovi

Lavrov: Rusija neće započeti rat u Ukrajini


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ruski najviši diplomata Sergej Lavrov rekao je u petak da Rusija neće započeti rat, ali je upozorio da neće dozvoliti Zapadu da gazi njene sigurnosne interese zbog straha da planira invaziju na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je ukrajinskog lidera dan ranije da postoji "izrazita mogućnost" da bi Rusija mogla poduzeti vojnu akciju protiv svog susjeda u februaru.

"Rata neće biti, koliko zavisi od Ruske Federacije, mi ne želimo rat", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu uživo za ruske radio stanice. "Ali nećemo dozvoliti da se naši interesi grubo gaze i ignorišu."

Tenzije su porasle posljednjih sedmica, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u zabrinuti su da gomilanje više od 100.000 ruskih vojnika u blizini Ukrajine signalizira da Moskva namjerava napasti bivšu sovjetsku državu.

Rusija je više puta negirala da ima takve planove, ali je tražila da NATO obeća da Ukrajini nikad neće biti dozvoljeno članstvo u Savez i da Alijansa odustane od raspoređivanja trupa i vojne opreme u istočnoj Evropi.

Lavrov je u petak napomenuo da su SAD sugerirale da bi dvije strane mogle razgovarati o ograničenjima vezanim za raspoređivanje projektila srednjeg dometa, ograničenjima vojnih vježbi i pravilima za sprječavanje nesreća između ratnih brodova i zrakoplova. Rekao je da je Rusija predložila da se razgovara o tim pitanjima prije mnogo godina - ali Washington i njegovi saveznici ih do sada nikada nisu razmatrali.

Iako je ponude SAD za dijalog o mjerama za izgradnju povjerenja opisao kao razumne, naglasio je da je glavna briga Rusije zaustaviti širenje NATO-a i raspoređivanje oružja Alijanse u blizini ruskih granica.

SAD i NATO službeno su odbacili te zahtjeve ove sedemice, iako je Washington istaknuo područja u kojima su rasprave moguće, nudeći nadu da bi mogao postojati način da se izbjegne rat.

Ruski vojnici sudjeluju u vježbama na poligonu Kadamovskiy u regiji Rostov na jugu Rusije, četvrtak, 13. januara 2022.
Ruski vojnici sudjeluju u vježbama na poligonu Kadamovskiy u regiji Rostov na jugu Rusije, četvrtak, 13. januara 2022.

Rusija je pokrenula niz vojnih vježbi koje uključuju motorizovane pješadijske i artiljerijske jedinice na jugozapadu Rusije, ratne avione u Kalinjingradu na Baltičkom moru i desetine ratnih brodova u Crnom moru i Arktiku.

Ruske trupe su se također uputile u Bjelorusiju na zajedničke vježbe, što je izazvalo strahove Zapada da bi Moskva mogla izvesti napad na Ukrajinu sa sjevera. Glavni grad Ukrajine je samo 75 kilometara (50 milja) od granice sa Bjelorusijom.

NATO je poslao dodatne snage u region Baltika, dok je 8.500 američkih vojnika u pripravnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG