Linkovi

Pentagon daje još 300 miliona dolara pomoći Ukrajini


Portparol Pentagona Džon Kirbi na konferenciji za novinare, 1. februar 2022.
Portparol Pentagona Džon Kirbi na konferenciji za novinare, 1. februar 2022.

Američki Sekretarijat za odbranu odvojio je još 300 miliona dolara na ime "bezbjednosne pomoći" Ukrajini, kako bi se ojačali odbrambeni kapaciteti zemlje. SAD su ranije najavile da će uputiti još 1,6 milijardi dolara Ukrajini.

WASHINGTON -Paket uključuje raketne sisteme na lasersko navođenje, dronove, municiju, taktičke sisteme za sigurnu komunikaciju, medicinske zalihe i rezervne dijelove.

"Ova odluka pocrtava posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i herojskoj borbi da se suprostavi Rusiji", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, razgovarali su o "dodatnim kapacitetima" za pomoć ukrajinskoj vojsci, saopštila je ranije Bijela kuća.

Sredinom marta, američki Kongres je usvojio zakon kojim se daje 13,6 milijadi dolara za humanutarnu i vojnu pomoć Ukrajini i saveznicama NATO-a u istočnoj Evropi.

Nedugo nakon toga, Biden je najavio još milijardu dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini. Dobar dio opreme, u okviru tog paketa pomoći, stigao je iz američkih skladišta.

Za razliku od toga, paket od 300 miliona dolara namijenjen je za ugovore sa proizvođačima koji rade sa Pentagonom.

New York Time je ranije objavio da će SAD, na zahtjev Zelenskog, Ukrajini omogućiti da dobije tenkove sovjetske proizvodnje, koji se nalaze u državama- zapadnim saveznicama.

To bi bio prvi put da su SAD pomogle u transferu tenkova, ali nije poznato koje bi sve zemlje učestvovale u tome, niti koliko tenkova bi bilo dato Ukrajini. U tekstu se navodi da bi tenkovi omogućili ukrajinskoj vojsci da ispaljuje artiljeriju dugog dometa.

XS
SM
MD
LG