Linkovi

Ruske trupe razbile su proukrajinski skup u okupiranom gradu, kažu lokalne vlasti


Enerhodar, Ukraine
Enerhodar, Ukraine

Lokalne vlasti u okupiranom ukrajinskom gradu Enerhodar saopćile su da su ruske snage nasilno rastjerale proukrajinski skup u subotu i uhapsile neke sudionike.

Stanovnici su se okupili u središtu grada na jugu zemlje kako bi razgovarali i otpjevali ukrajinsku himnu, kada su ruski vojnici stigli i neke strpali u kombije za pritvore, objavila je lokalna uprava u online objavi.

"Okupatori rastjeruju prosvjednike eksplozijama", stoji u zasebnoj objavi na Telegramu, dijeleći snimku nečega što se činilo kao višestruke šok granate koje padaju na trg i ispuštaju praske i oblake bijelog dima u gradskom centru.

Također je optužio ruske snage za granatiranje drugog dijela grada u subotu i naveo da su kao rezultat toga četiri osobe ranjene i da se nalaze na liječenju u bolnici.

Reuters nije mogao odmah provjeriti video ili izvještaje lokalne uprave.

Moskva poriče da je ciljala civile i svoju invaziju na Ukrajinu opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju". Ukrajina i Zapad kažu da je to ničim izazvan agresijski rat.

Stanovnici nekih gradova i sela koje su ruske trupe zauzele nakon invazije 24. februara organizirali su redovne skupove protiv okupacije.

Enerhodar leži na rijeci Dnjepar u južnoj Ukrajini i dom je radnika obližnje nuklearne elektrane Zaporožje, najveće evropske, koju su također zauzele ruske trupe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG