Linkovi

Međunarodna agencija za atomsku energiju pomagaće u osiguravanju ukrajinskih nuklearki


FILE - An employee is seen in a control center of one of the stopped reactors at the Chernobyl Nuclear Power Plant in Chernobyl, Ukraine, March 25, 2021.
FILE - An employee is seen in a control center of one of the stopped reactors at the Chernobyl Nuclear Power Plant in Chernobyl, Ukraine, March 25, 2021.

Čelnik agencije UN-a za nadzor nuklearnog programa (IAEA) rekao je da je postigao odvojene sporazume s ukrajinskim i ruskim vlastima o tome kakvu će pomoć njegova agencija pružiti dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u drugi mjesec.

Strahovi su bili veliki tijekom pet tjedana dugog rata od potencijalne nuklearne nesreće, dok Rusija neselektivno granatira mnoge dijelove Ukrajine. Trećeg ožujka, granatiranje oko nuklearne elektrane Zaporizhzhia na jugoistoku Ukrajine pogoršalo je te strahove.

“Dostavili smo nešto opreme; ovo je početak”, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi novinarima nakon povratka u Beč u petak s terenskog posjeta Ukrajini i sastanaka u Rusiji. "Ali imamo strukturiran skup aktivnosti koje će početi od sljedećeg tjedna."

Ta pomoć uključivat će slanje stručnih timova i opreme, kao i uspostavu mehanizma brze pomoći.

"U slučaju da se dogodi neka situacija - hitna situacija - koja bi se mogla dogoditi, postavljamo mehanizam kojim bismo mogli poslati tim da procijeni i pomogne gotovo odmah", rekao je Grossi.

Na početku svoje invazije, ruske trupe zauzele su ugašeno postrojenje u Černobilu. U četvrtak je potvrđeno da odlaze. Pojavili su se izvještaji da je stotine ruskih vojnika imalo trovanje radijacijom nakon kopanja rovova u najzagađenijem dijelu zone isključenja, poznatom kao Crvena šuma.

Grossi je rekao da je opća radijacijska situacija oko elektrane sada "prilično normalna" i da ne može potvrditi izvješća o razboljelim ruskim vojnicima.

"Postojala je relativno veća razina lokaliziranog zračenja zbog kretanja teških vozila u vrijeme okupacije elektrane, a očito je to mogao biti slučaj i na izlasku", rekao je Grossi. "Čuli smo za mogućnost kontaminacije nekog osoblja, ali nemamo nikakvu potvrdu o tome."

Glavni ravnatelj je rekao da će se njegovo osoblje preseliti u Černobil "vrlo, vrlo brzo" i da tamo treba obaviti puno tehničkog posla, jer su izgubili puno mogućnosti daljinskog nadzora koje je potrebno ponovno spojiti. Rekao je da se to može učiniti brzo.

XS
SM
MD
LG