Linkovi

SAD će pomoći Ukrajini u slučaju ruskog hemijskog ili biološkog napada


Predstavnica za medije Bijele kuće Džen Psaki (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque )
Predstavnica za medije Bijele kuće Džen Psaki (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque )

Sjedinjene Države snabdijeće Ukrajinu opremom i zalihama ukoliko Rusija bude upotrebila hemijsko ili biološko oružje, objavila je Bijela kuća. Ukazano je i da to neće umanjiti spremnost Amerike na unutrašnjem planu.

"Zalihe će biti ustupljene u skladu sa upozorenjem Sjedinjenih Država i drugih država o mogućnostima da Rusija upotrebi takvo oružje u Ukrajini, kao i planovima da sprovede operaciju koja bi bila uvertira takvom napadu", izjavila je predstavnica za medije Bijele kuće Džen Psaki.

U istom danu američki državni sekretar Antony Blinken i britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras razmatrali su moguće dodatne sankcije koje bi osnažile reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je State Department.

Takođe, razgovarali su i o predstojećem sastanku ministara inostranih poslova NATO-a, navodi se u saopštenju.

Trans je poslije razgovora tvitovala da su se Britanija i SAD saglasili da rade na okončanju zavisnosti od ruske energije.

"Saglasili smo se da se mora nastaviti pritisak na Rusiju i radićemo na tome da eliminišemo zavisnost od ruske energije", navela je Tras na Twitteru.

Prethodno je neimenovani zvaničnik američkog Sekretarijata za finansije izjavio da su sankcije koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i njihovi saveznici pogodile rusku valutu i ekonomiju i navele Rusiju da bude - kako se izrazio - zatvorena ekonomija.

Zvaničnik je ukazao da oštra ograničenja deviznog kursa znače da vrijednost rublje nije određena ponudom i potražnjom.

Značajnija aktivnost na crnom tržištu pokazala je nagli pad vrijednosti valute i odrazila slabost rublje”, ukazao je neimenovani zvaničnik.

Od momenta ruske invazije na Ukrajinu i sankcija velikog dijela međunarodne zajednice ruska rublja zabilježila je rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar i euro – američku i valutu Evropske unije.

Bajden: Rusija će platiti još veću cenu ako nastavi agresiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG