Linkovi

Trumpova kritičarka Liz Cheney izgubila na izborima, razmatra predsjedničku kandidaturu


Republikanska kandidatkinja za članicu Kongresa Liz Cheney maše tokom kampanje u Jacksonu, Wyoming, 16. augusta 2022.
Republikanska kandidatkinja za članicu Kongresa Liz Cheney maše tokom kampanje u Jacksonu, Wyoming, 16. augusta 2022.

Republikanska članica Predstavničkog doma američkog Kongresa Liz Cheney rekla je da će uraditi sve što može da spriječi da Donald Trump bude ponovo u Bijeloj kući. 

Rekla je da će narednih mjeseci odlučiti da li će se sama kandidovati za predsjednicu, nakon što je na stranačkim izborima u Wyomingu izgubila od kandidatkinje koju je podržao Trump.

Međutim, senatorka sa Alaske Liza Murkowski, još jedna republikanka koja se suprotstavljala bivšem predsjedniku, kvalifikovala se za izbore u novembru gdje će joj protivkandidatkinja biti Kelly Tshibaka koju je podržao Trump.

Poraz Cheneyjeve od Trampove kandidatkinje Harriet Hageman, označava značajnu pobjedu bivšeg predsjednika u kampanji da zbaci republikanace koji su podržali njegov opoziv nakon upada u zgradu Kapitola prošle godine.

Priznajući poraz, Cheney je rekla da nije voljna da se "složi sa lažima predsjednika Trumpa o izborima 2020", da bi pobijedila na stranačkim izborima.

"Bilo bi potrebno da omogućim njegove tekuće napore da podrije naš demokratski sistem i napadne temelje naše republike. To je bio put kojim nisam mogla i ne bih išla", rekla je ona pristalicama.

Cheney je za televizijsku mrežu NBC u srijedu rekla da će "uraditi sve što je potrebno da Donald Trump ne bude u Ovalnoj kancelariji" i da razmatra predsjedničku kandidaturu.

"Razmišljam o tome i donijeću odluku narednih mjeseci", rekla je Cheney na pitanje o predsjedničkoj kandidaturi i dodala da joj je preostalo još posla u odboru koji istražuje napad na Kongres.

"Vjerujem da Donald Trump i dalje predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju i opasnost po našu republiku. Da bi se on porazio, biće potreban širok i ujedinjeni front republikanaca, demokrata i nezavisnih birača. I namjeravam da budem dio toga", poručila je Cheney.

Sa 99 posto glasačkih listića prebrojanih u Wyomingu, Hageman je predvodila republikance sa 66,3 odsto glasova, a zatim slijedi Cheney sa 28,9 odsto, prema Edisonu, firmi za praćenje izbora.

Rezultati su bili manje jasni na Alasci. Sa 72 odsto prebrojanih glasačkih listića, Murkowski je tijesno vodila sa 42,7 odsto glasova, a slijede Tshibaka sa 41,4 odsto i demokrata Patricia Chesbrosa 6,2 odsto, navodi Edison. Murkowski, koja je među umjerenim senatorima, nalazi se na poziciji od 2003. godine.

Također na Aljasci, Edison je predvidio da nijedan kandidat neće izaći kao jasni pobjednik u trojnom takmičenju za završetak mandata predstavnika DonaYounga, koji je umro u martu.

U toj trci su Sarah Palin, bivša guvernerka i potpredsjednička kandidatkinja iz 2008. koju je Trump podržao, protiv republikanca Nicka Begicha III i demokrate Mary Peltole. Pobjednik će biti proglašen 31. augusta.

I Wyoming i Alaska su pouzdano republikanski, zbog čega je malo vjerovatno da će rezultati uticati na to da li demokrate predsjednika Joea Bidena izgube tijesnu većinu u Kongresu. Očekuje se da će republikanci ponovo preuzeti Predstavnički dom i također imati šanse da osvoje kontrolu nad Senatom.

Iskorjenjivanje krtičara Trumpa

Zbacivanje Liz Cheney je najnoviji znak Trumpovog trajnog uticaja nad Republikanskom strankom.

Trump, koji je nagovijestio da će se kandidovati za predsjednika 2024. godine, postavio je kraj Cheneyjeve kongresne karijere kao prioritet među 10 republikanaca u Predstavničkom domu na koje je ciljao zbog podrške njegovom opozivu 2021. godine.

Cheney, kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneyja, iskoristila je svoj položaj u odboru od 6. januara koji istražuje okolnosti oko nemira na Capitolu da zadrži pažnju na Trumpovim akcijama tog dana i njegovim lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima 2020.

Očekuje se da će republikanski lideri raspustiti istragu 6. januara ako osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom u novembru. Predstavnici u novom Kongresu zauzimaju mjesta u januaru.

Hageman, advokat za prirodne resurse koja je prihvatila Trumpove izborne laži, kritikovala je govor Cheneyjeve, rekavši da pokazuje da joj je malo stalo do problema sa kojima se suočava njena država.

"Ona se još uvijek fokusira na opsesiju predsjednikom Trumpom i građanima Wyominga, glasači Wyominga su večeras poslali veoma glasnu poruku", rekla je Hageman za Fox News.

Cheney je u Predstavničkom domu glasala za opoziv Trumpa zbog optužbi za podsticanje nereda na Capitolu, dok je Murkowski u Senatu glasala da se bivši predsjednik osudi po toj optužbi. Trump je na kraju oslobođen optužbi.

Od 10 republikanaca koji su podržali opoziv, moguće je da će samo jedan - Dan Newhouse iz Washingtona - biti u Kongresu nakon izbora u novembru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG