Linkovi

Blinken u posjeti Kataru i Njemačkoj zbog Afganistana


Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju, 5. septembra 2021. godine, polazi iz Washingtona na putovanje u Dohu, Katar i američku vazduhoplovnu bazu Ramstein, u Njemačkoj.

Američki državni sekretar Antony Blinken putuje u Katar, a to putovanje će ga odvesti i u Njemačku na razgovore sa važnim američkim saveznicima o situaciji u Afganistanu.

"Odlazeći za Dohu, Katar i Ramstein, Njemačka, gdje ću imati priliku lično zahvaliti našim katarskim i njemačkim prijateljima na izuzetnoj podršci koju su dali sigurnom tranzitu američkih državljana, Afganistanaca i drugih evakuiranih iz Afganistana", naveo je Blinken na Twitteru u nedjelju.

Katar je bio ključno središte za masovni američki zračni prijevoz iz Kabula i prvo mjesto slijetanja za hiljade afganistanskih izbjeglica nakon što su talibani prošlog mjeseca preuzeli Afganistan.

Američki ministar obrane Lloyd Austin također posjećuje američke saveznike na Bliskom istoku kako bi im zahvalio na pomoći u evakuaciji iz Afganistana i s američkim trupama.

Njegove stanice uključuju Katar, Bahrein, Kuvajt i Saudijsku Arabiju.

"Na putu sam u Zaljev da se lično zahvalim našim partnerima na podršci naporima u evakuaciji iz Afganistana. Operacija ALLIED REFUGE ne bi bila moguća bez naših prijatelja u Zaljevu. Njihova podrška spasila je živote", napisao je Austin u nedjelju na Twitteru.

Blinken je novinarima u petak rekao da će se, dok je u Njemačkoj, uputiti u američku vazduhoplovnu bazu Ramstein kako bi se zahvalio američkim trupama i sastao se s afganistanskim izbjeglicama.

Blinken je također rekao da će u srijedu zajedno s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom voditi virtualni ministarski sastanak od 20 država o Afganistanu. On je rekao da 20 zemalja "imaju udjela u pomaganju pri preseljenju i preseljenju Afganistanaca i držanju talibana u skladu s njihovim obavezama".

Talibani su obećali da će odobriti siguran prolaz onim Afganistancima i drugima koji žele napustiti zemlju, ali mnogi Afganistanci sumnjaju u pouzdanost tih obećanja.

U svom obraćanju u petak, Blinken je ponovo branio odlazak SAD-a iz Afganistana, rekavši da relativno mali broj američkih državljana ostaje u zemlji i State Department je u aktivnom kontaktu sa svima njima.

Rekao je da SAD ostaje privržen pomaganju svakom Amerikancu koji želi otići i da pomaže kandidatima za posebnu imigrantsku vizu i drugim Afganistancima koji su pomogli Sjedinjenim Državama.

Bidenova administracija našla se na udaru kritika republikanskih zastupnika, grupa za ljudska prava i drugih zbog načina na koji se bavila evakuacijom iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli kontrolu u Kabulu 15. augusta.

Komentari

XS
SM
MD
LG