Linkovi

EU i Velika Britanija neće priznati vladu talibana u Afganistanu


Taliban officials are interviewed by journalists inside the Hamid Karzai International Airport after the U.S. withdrawal in Kabul, Afghanistan, Aug. 31, 2021.
Taliban officials are interviewed by journalists inside the Hamid Karzai International Airport after the U.S. withdrawal in Kabul, Afghanistan, Aug. 31, 2021.

Evropska unija i Velika Britanija saopštile su da neće priznati talibane kao novu vladu Afganistana.

Washington je zauzeo sličan stav, ali su i Rusija i Kina pokazale mekši pristup.

EU je takođe saopštila da ima za cilj da koordinira svoje kontakte sa talibanima kroz zajedničko prisustvo EU u Kabulu radi nadgledanja evakuacije i da obezbijedi da nova afganistanska vlada ispuni obaveze po pitanjima uključujući bezbjednost i ljudska prava.

"Odlučili smo da radimo na koordiniran način ... ako se ispune bezbjednosni uslovi", rekao je on na sastanku ministara spoljnih poslova bloka u Sloveniji.

On je takođe rekao da će EU "snažno" koordinirati Afganistan sa SAD, G7, G20 i drugim organizacijama, te da će pokrenuti "regionalnu političku platformu saradnje" sa susjedima zemlje.

Prethodno je ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominic Raab izjavio da ni Velika Britanija ne priznaje talibane kao vladu u Afganistanu, ali će zadržati otvorene kanale komunikacije.

On je na konferenciji za novinare u susjednom Pakistanu rekao da je to neophodno kako bi se pokušalo pomoći ljudima koji još uvijek žele da pobjegnu iz Afganistana.

„Postoje posebni slučajevi u koje ne bih ulazio zbog osjetljivosti, ali moramo biti u mogućnosti da vodimo taj dijalog“, kazao je.

Obavezao se da će Velika Britanija "preuzeti svoje humanitarne odgovornosti" usred zabrinutosti da bi zemlje u susjedstvu s Afganistanom mogle vidjeti veliki broj izbeglica.

"Takođe ćemo podržati one zemlje koje se suočavaju sa najvećim zahtjevima onih koji bi mogli biti raseljeni u narednim nedjeljama", kazao je Raab.

Posljednji avion američkih vojnih snaga poletio je iz Afganistana malo prije ponoći 31. avgusta po lokalnom vremenu. Po prvi put od 2001. godine u Afganistanu nema američke vojske, a većina Amerikanaca je evakuisana.

U dvije sedmice nakon što su talibani brzinom, koju niko nije predvidio, stigli do Kabula, Sjedinjene Države i savezničke države uspjele su evakuisati preko 123.000 ljudi iz ratom razorenog Afganistana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG