Linkovi

Talibani se okreću Kini, odnosi sa SAD neizvjesni


Talibani su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Kabulu
Talibani su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Kabulu

Bijela kuća je saopštila da odnosi SAD sa talibanima ulaze u novu, neizvjesnu fazu, dok se i dalje pokušava evakuacija preostalih stotinu Amerikanaca iz Afganistana.

U međuvremenu, talibani saopštavaju da će buduća vlada jačati odnose sa Kinom i drugim zemljama.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki kazala je da SAD više ne kontrolišu vazdušni prostor iznad Afganistana. U Ameriku je stigla 31.107 osoba, dok je iz Kabula evakuisano ukupno više od 120.000.

Portparol talibana Suhail Šahin je na Tviteru napisao je da su najviši zvaničnici talibana razgovarali sa zamjenikom kineskog ministra spoljnih poslova, koji je prenio da će ambasada u Kabulu ostati otvorena i da će ojačati odnose dvije zemlje. Agencija AFP nije dobila potvrdu iz Pekinga da se susret zaista i desio.

Talibani su na Tviteru takođe objavili da su se sastali sa britanskim i njemačkim zvaničnicima. Katar i Turska takođe rade sa novim vlastima u Afganistan na otvaranju aerodroma u Kabulu.

SAD, prema riječima Psaki, posmatraju situaciju i čekaju da stupe u kontakt sa novom vladom u Afganistanu. Naglasila je da SAD i dalje imaju uticaj na talibane preko globalnog tržišta i finansijske pomoći.

"Niko u ovoj federalnoj vladi, ni predsjednik, ni sekretar za odbranu, ni obavještajci, ne kažu da su talibani dobri momci. Ne mislimo to. Zato i ne žurimo sa priznavanjem nove vlade, već gledamo šta će biti".

Portparol State Departmenta Ned Prajs kaže da će i diplomate oprezno pristupiti novoj vladi.

"Trenutno analiziramo pomoć koju smo davali afganistanskoj vladi. Nova vlada još nije formirana, čekamo prvo to, a o pomoći ćemo odlučivati kada vidimo šta će raditi".

Prajs je dodao da će za SAD prioritet biti "bezbjedan izlazak iz zemlje, poštovanje prava Afgansitanaca - uključujući žene i manjine", a pratiće da li nova vlada ispunjava obaveze preuzete u borbi protiv terorizma, da li poštuje međunarodne norme.

Talibani imaju problem i unutar Afganistana zbog pokreta otpora kojim rukovodi sin komandanta mudžahedina, Ahmad Šah Masud.

On je živio u Britaniji i vratio se u Afganistan, a u kolumni za Washington Post piše da će se "boriti za društvo u kojem djevojčice mogu da postanu doktorke, mediji su slobodni, mladi ljudi mogu da slušaju muziku i idu na utakmice na stadione koje su talibani koristili kao arene za javna pogubljenja".

Portparol Pentagona Džon Kirbi kaže da će se SAD i dalje boriti protiv terorizma u tom regionu, iako je vojna misija završena.

"Nastavićemo sa udarima na teroriste širom svijeta, kako bismo odbranili svoje interese i domovinu", ističe Kribi.

SAD: Bijela kuća ne žuri savezništvu sa Talibanima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG