Linkovi

Pack u odgovoru senatorima istakao posvećenost rješavanju menadžerskih problema u USAGM


Jedan od ulaza u zgradu Glasa Amerike u Washingtonu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Jedan od ulaza u zgradu Glasa Amerike u Washingtonu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Michael Pack, izvršni direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM), posvećen je poboljšanju menadžerskih struktura te državne agencije, pošto mu je povjereno da sprovede krupne i značajne promjene, navedeno je u njegovom pismu, poslije izražene zabrinutosti grupe američkih senatora iz obje stranke - Republikanske i Demokratske.

“Predsjednik, američki građani i Senat su zatražili od mene da sprovedem temeljne i značajne reforme”, naveo je Pack.

Pismo, na kojem je datum 8. juli, a u koje su uvid imali agencija AP i Televizija CNBC, odgovor je na upit koji je Pack prethodno dobio od grupe senatora iz redova republikanaca i demokrata.

Senatori su u pismu ukazali Packu da je djelovao bez konsultovanja Kongresa, kao i da su njegove odluke da otpusti šefove Radija Slobodna Evropa, Radija Slobodna Azija, Mreže za emitovanja programa za Bliski istok i Fonda za otvorene tehnologije, kako su naveli, aktuelizovali ozbiljna pitanja o budućnosti agencije koju predvodi - u čijoj je nadležnosti i nezavisna vladina medijska agencija Glas Amerike.

“I zaista, tokom procesa potvrde i kada sam preuzeo funkciju, ispoljio sam posvećenost u rješavanju dobro poznatih problema u upravljanju koji već dugo postoje unutar Agencije i njenim institucijama”, ukazao je Pack u pismu.

“Tokom procesa potvrde obavezao sam se da poštujem i zaštitim nezavisnost Američke agencije za globalne medije i stojim iza toga”, naveo je Pack.

Izvršni direktor USAGM-a ukazao je na svoju posvećenost poštovanju Povelje Glasa Amerike.

“I podršku ostalim mrežama USAGM-a i našim novinarima-herojima širom svijeta. Kao agencija, tačnim i pouzdanim izvještavanjem, potrebno je da istina dopre do onih kojima je potrebna”, napisao je Pack.

Osim zabrinutosti senatora - grupa od jedanaest demokrata članova Predstavničkog doma ukazala je u pismu šefovima Pododbora za finansiranje državnih, stranih i povezanih programa (House Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations and Related Program) na, kako su se izrazili, duboku zabrinutost zbog otpuštanja kvalifikovanog rukovodstva.

Istovremeno, ukazali su i da je USAGM zamrzao novac i nepovratna sredstava namijenjenih izbjegavanju cenzure i omogućavanju slobode izražavanja na internetu u Hong Kongu i drugim zemljama.

Osim kadrovskih i bužetskih pitanja - članovi Kogresa zabrinuti su da će izvještavanje i proizvodnja programa zasnovana na, kako su ocijenili - istini, biti ugroženi ukoliko bude narušena uređivačka nezavisnost.

Senat SAD je početkom juna potvrdio izbor Michaela Packa, koga je predsjednik Donald Trump nominovao za izvršnog direktora Agencije za globalne medije SAD (USAGM), nezavisne federalne agencije koja rukovodi Glasom Amerike i drugim entitetima, koji emituju program za inostranstvo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG