Linkovi

Novi direktor Agencije za globalne medije otpustio direktore agencija


Ulaz u zgradu Glasa Amerike u Washingtonu
Ulaz u zgradu Glasa Amerike u Washingtonu

Novi direktor agencije koja nadzire Glas Amerike otpustio je čelne ljude drugih, nižih agencija, uključujući i šefove Mreže za emitovanja programa za Bliski istok (MBN), Radija Slobodna Azija i Radija Slobodna Evropa. 

Direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM), Michael Pack, saopštio je ovaj potez u srijedu kasno uveče.

AP javio je da Pack nije iznio razloge za ova otpuštanja, samo to da je uradio u skladu sa svojim ovlašnjenjima kao novi direktor USAGM.

Dvoje čelnih zvaničnika Glasa Amerike, direktorka Amanda Bennett i njena zamenica Sandy Sugawara, podnijele su ostavke na svoje funkcije u ponedjeljak.

Senator Bob Menendez, vodeći demokrata u Odboru za spoljne poslove Senata, kritikovao je Packove poteze rekavši da se potvrdilo da je "on na političkoj misiji uništenja nezavisnosti USAGM i podrivanja njene istorijske uloge".

"Otpuštanje svih čelnika mreže i rasformiravanje koperacijskih odbora kako bi se postavili politički saveznici Donalda Trumpa, nečuveno je kršenje istorije i misije ove organizacije iz koje se ona možda nikada ne oporavi. Ovaj posljednji napad je najnoviji - ali ne i posljednji - u naporima Trumpove administracije da transformiše institucije SAD, čiji su korijeni u principima demokratije, u oružje predsjednikove sopstvene lične agende", napisao je Menendez u saopštenju kasno u srijedu.

Alberto Fernandez, koji je predvodio Mrežu za emitovanje programa za Bliski istok, rekao je da je ponosan na posao koji je mreža obavljala tokom njegovog trogodišnjeg mandata i da mu je čast što je radio sa talentovanim novinarima u Sjedinjenim Državama, Dubaiju, Bejrutu i na drugim mjestima. On je posebno ukazao na aktuelne izazove koje USAGM agencije imaju u dopremanju vijesti do gledalaca, slušalaca i čitaoca širom svijeta.

"Želim dobro svim ljudima koji dolaze u USAGM", tweetovao je Fendandez kasno u srijedu. "Nadam se da znaju šta rade. Imaju neposrednu priliku da naprave razliku. Juče je iračka vlada ugasila predajnike Radio Save u Bagdadu, Basri i Karbali i zaprijetila zaplijenom imovine USG."

Ranije u srijedu, Pack je poslao prvo obavještenje zaposlenima u Glasu Amerike, otkako je potvrđen u Senatu prošle nedjelje, obećavajući u mailu da će se tokom mandata pridržavati uloge nezavisnog novinarstva, iako je ta gencija finansirana vladinim novcem.

Michael Pack
Michael Pack

Pack je u pismu novinarima, urednicima, i drugim zaposlenima u Glasu Amerike, saopštio da je "potpuno posvećen poštovanju Povelje Glasa Amerike... i nezavisnosti naših heroja novinara širom svijeta".

Njega je nominovao predsjednik Trump da predvodi USAGM prije više od dvije godine. Ali uz čvrsto protivljenje demokrata tom postavljenju, Senat, koji kontrolišu republikanci, glasao je tek prije dve nedjelje za odobravanje postavljenja Packa u trogodišnjem mandatu na čelo USAGM-a.

Posljednjih nedelja, Trump je kritikovao Glas Amerike zbog vijesti o Kini tokom krize koronavirusa. Upitan o Packovoj nominaciji 15. maja, Trump je rekao: "Glas Amerike vodi se na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno Glasu Amerike".

Pack nije pomenuo Trumpa niti ovu kontroverzu u mailu upućenom zaposlenima. Nije rekao ni koga planira da postavi na mjesto direktora Glasa Amerike.

Bennett je snažno zagovarala nezavisnost novinarstva Glasa Amerike, odbijajući nedavne Trumpove kritike i braneći misiju i izvještavanje američke novinske agencije.

"Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom svijeta koji nemaju drugi pristup činjenicama, istinitim i pouzdanim informacijama", rekla je ona.

Prvi amandman Ustava SAD garantuje slobodu govora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG