Linkovi

Vodeći zakonodavci pozivaju novog šefa USAGM da svjedoči


Arhiva - Michael Pack, tada kandidat predsjednika Donalda Trumpa za generalnog direktora USAGM, svjedoči tokom procesa potvrđivanja postavljenja, 19. septembra 2019.

Ključni američki zakonodavci pozvali su u utorak Michaela Packa, novog šefa Agencije za globalne medije SAD (USAGM), koji nadzire Glas Amerike i druge međunarone medijske agencije koje finansira vlada, da svjedoči narednog mjeseca o tome zbog čega je smijenio nekoliko najviših zvaničnika i postavio političke namještenike na vodeće pozicije agencije.

Demokratski kongresmen iz New Yorka, Eliott Angel, predsjedavajući Komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove, zakazao je saslušanje za 8. juli. Packk i USAGM nisu najavili da li će novi direktor svjedočiti.

U odvojenoj akciji, Komitet Senata za spoljne poslove objavio je da je Bob Menendez, naviši demokrata u tom tijelu, zatražio od vršioca dužnosti generalnog inspektora State Departmenta da istraži da li su otpuštanjima prekršene federalne regulacije koje štite nezavisnost novinskih organizacija.

Prošle nedjelje, Pack je otpustio šefove Radija Slobodna Evropa, Radio Slobodna Azija, Mreže za emitovanja programa za Bliski istok (MBN) i Fonda za otvorenu tehnologiju, bez objašnjenja.

Nekoliko dana prije toga, direktorka Glasa Amerike, Amanda Benett i njena zamjenica, Sandi Sagavara, podnijele su ostavke rekavši da Pack ima pravo da bira svoje rukovodstvo Glasa Amerike.

Otpuštanja su izazvala kritičare da optuže novog direktora za čišćenje zvaničnika za koje se smatra da nisu odani predsjedniku Donaldu Trumpu, kao i da izraze dublju zabrinutost za ugled agencija kao kredibilng izvora informacija za inostranu publiku.

Ni USAGM, ni Pack nisu odgovorili na pitanja o kontroverzama.

U sapštenju, Engle, koji je kongresmen već 31 godinu, kaže da su prvi Packovi potezi na mjestu direktora "poslali uzbunjujuću poruku".

"Gospodin Pack trebalo bi da objasni pred odborom i američkim građanima svoju viziju agencije, razloge zbog kojih je odstranio toliko mnogo visokog osoblja odjednom i svoje druge početne poteze na mjestu direktora."

Menendez, u međuvemenu, zatražio je istragu o tome da li otpuštanja krše federalni zakon koji je stupio na snagu ranije ovog mjeseca i koji propisuje da "USAGM mreže uživaju punu uređivačku nezavisnost, onako kako je taj termin shvaćen pod najboljim praksama novinarstva".

U svom zahtjevu vršiocu dužnosti glavnog inspektora State Departmenta, Stefenu Akardu, Menendez piše da je, s obzirom na to, "otpuštanje šefova svake mreže i raspuštanje odobora čine pokušaj 'ometanja' i 'nedopustivog uticaja' na sve 'mreže USAGM, uključujući i njihove lidere, šefove (i) zaposlene... u vršenju njihovih novinarskih i emiterskih obaveza i aktivnosti'".

U emajlu zaposlenima u USAGM prošle nedjelje, Pek je rekao da je "u potpunosti predan Povelji Glasa Amerike i nezavisnosti našeg herojskog novinarstva širom svijeta".

Pack je takođe rekao da će braniti nezavisnost novinskih organizacija tokom saslušanja prilikom potvrđivanja postavljanja prošle jeseni, rekavši da "cijela agencija počiva na vjeri da su novinari nezavisni, da im nikakav politički uticaj ne govori kako da prenose vijesti i šta da kažu. Bez tog povjerenja, mislim, agencija je potpuno potkopana".

Međutim, neki spoljni posmatrači i novinske organizacije, uključujući i New York Times i Washington post, izrazili su zabrinutost po pitanju Packove spremnosti da se odupre političkim pritiscima, navodeći njegovu prošlost kao konzervativnog režisera i saradnika bivšg Trumpovog savjetnika Steve Banona.

Pravilo koje je pomenuo Menendez donio je USAGM ranije ovog mjeseca, kada je Pack preuzimao poziciju generalnog direktora, i utvrđuje smjernice razjašnavajući značenje agencijskog "odbrambenog zida", kako bi se zaštitili novinari od političkog uticaja.

"Uređivačka nezavisnost podrazumijeva, ali nije ograničena na to, činjenice koje samo pojedinci unutar mreže mogu donositi bilo kakve odluke u vezi sa prikupljanjem vijesti ili izvještavanje", saopštili su direktori.

"Mreža USAGM i njeni zaposleni, uključujući i čelnike svake pojedinačne meže, potpuno su izolovani od bilo kakvog političkog ili spoljnog pritiska ili procesa koji bi bili u neskladu sa najvišim standardima profesionalnog novinarstva".

XS
SM
MD
LG