Linkovi

Novi direktor Agencije za globalne medije obećao da će Glas Amerike ostati nezavisan


Hol na ulazu zgrade u kojoj se nalazi sjedište Glasa Amerike (Foto: Diaa Bekheet)
Hol na ulazu zgrade u kojoj se nalazi sjedište Glasa Amerike (Foto: Diaa Bekheet)

Novi direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM), koja između ostalog nadgleda i rad Glasa Amerike, Michael Pack obećao je u svom prvom obraćanju zaposlenima da će moći da nastave da obavljaju svoj posao i nezavisno izvještavaju širom svijeta, kao što je propisano Poveljom Glasa Amerike, iako rade za agenciju, koju finansira američka vlada.

Pack, koji je nedavno položio zakletvu kao izvršni direktor USAGM, koja nadgleda rad Glasa Amerike i drugih američkih međunarodnih medijskih servisa, poručio je - u pismu novinarima, urednicima, i drugim zaposlenima u Glasu Amerike, da je „potpuno posvećen poštovanju Povelje Glasa Amerike... i nezavisnosti naših heroja novinara širom svijeta”.

Michael Pack
Michael Pack

Packa je nominovao predsjednik SAD Donald Trump prije više od dve godine, ali ga je Senat potvrdio tek prije dvije nedelje, uz čvrsto protivljenje manjinskih demokrata u tom tijelu. Njegov mandat trebalo bi da traje tri godine.

Posljednjih nedjelja, predsjednik Trump je kritikovao Glas Amerike zbog načina u vezi sa izvještavanjem o Kini tokom pandemije koronavirusa. Kada su ga pitali o Packovoj nominaciji 15. maja, Trump je rekao: „Glas Amerike se vodi na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno glasu Amerike”.

Pack nije pomenuo ni Trumpa niti kontroverzu u poruci koja je zaposlenima stigla preko službenih naloga elektronske pošte. Takođe, nije pomenuo koga planira da imenuje za direktora Glasa Amerike.

Direktorica Glasa Amerike Amanda Bennett i njena zamenica Sandy Sugawara​, obje iskusne novinarke, podnijele su ostavke u ponedjeljak, navodeći da Pack, ima pravo da ih zamijeni sopstvenim kadrovima.

Amanda Bennett i Sandy Sugawara
Amanda Bennett i Sandy Sugawara

Bennett je bila oštar zagovornik nezavisnog izvještavanja Glasa Amerike, odbacujući Trumpove nedavne kritike i braneći misiju i izvještavanje agencije, koju finansiraju američki poreski obaveznici.

„Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom svijeta koji nemaju drugi pristup činjenicama, tačnim i kredibilnim informacijama”, rekla je .

Prvi amandman Ustava SAD garantuje slobodu govora.

„Zbog toga više od 80 odsto naših 280 miliona gledalaca, slušalaca i čitalaca, na 47 jezika, u više od 60 zemalja, kažu da smatraju da je naš rad vjerodostojan”, dodala je Bennett.

Pojedine organizacije izrazile su strah u vezi sa Packovim mandatom u USAGM, nagovještavajući da možda neće uspjeti da se odupre pritisku Bijele kuće, da izvještavanje bude povoljno za Trumpa.

Dnevnik New York Times je u uvodniku objavljenom u utorak naveo „Mogućnost da se Glas Amerike pretvori u sredstvo za propagandu Bijele kuće trebalo bi da uplaši sve Amerikance, bez obzira na njihovu političku opredijeljenost”.

U uvodniku se zaključuje: „Gospodin Trump želi megafon, ne diplomatski instrument, a insistira na lojalnosti”.

Donald Trump
Donald Trump

Kako je Pack preuzeo dužnost prvog čovjeka agancije, Bord guvernera za emitovanje - koji je prethodno kontrolisao Glas Amerike i njegove sestrinske mreže - objavio je svoju definiciju nezavisnog novinarstva u Federalnom registru vladinih poteza.

„Sve mreže koje finansira Agencija za globalne medije uživaju potpunu uredničku nezavisnost, onako kako je taj termin definisan i shvaćen u okviru najbolje novinarske prakse”, navodi se u saopštenju. „Urednička nezavisnost obuhvata, ali nije ograničena na, činjenicu da samo pojedinci unutar (pet, prim. nov) mreža mogu da donose bilo kakve odluke koje se tiču prikupljanja vijesti ili izvještavanja. Mreže USAGM i njihovi zaposleni, uključujući direktore svake od mreža, potpuno su zaštićeni od svih političkih ili drugih spoljnih pritisaka ili procesa, koji bi bili u suprotnosti sa najvišim standardima profesionalnog novinarstva.”

Pack, koji je u svojim 60-im godinama života, prethodno je bio na izvršnim funkcijama u međunarodnim i domaćim medijskim agncijama američke vlade. Međutim, poslednjih godina, kako je naveo u pismu zaposlenima, vodio je svoju privatnu filmsku kompaniju "Manifold Productions", koja je proizvela 15 dokumentaraca, koji su prikazani u SAD na javnom servisu - TV mreži PBS.

„Ti filmovi su takođe moj način da ispričam američku priču”, naveo je Pack.

„Iako je pravljenje dokumenataraca posao koji vas ispunjava zadovoljstvom, jedva sam čekao da se vratim međunarodnom emitovanju u ovom ključnom trenutku naše istorije”, dodao je Pack i nastavio: „Američki protivnici pojačali su svoje napore da šire propagandu i dezinformacije. Agresivno promovišu svoje veoma različite vizije svijeta”.

Pack je istakao da želi da podigne moral zaposlenih u Američkoj agenciji za globalne medije i „ispita neke probleme koji su izašli na površinu posljednjih godina”.

„Najvažnije”, zaključio je, „moja misija će biti da učinim agenciju efikasnijom”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG