Linkovi

Kompanija koja je kreirala ChatGPT u previranjima nakon što je Microsoft zaposlio njenog svrgnutog generalnog direktora


Ilustracija prikazuje aplikaciju za pametne telefone ChatGPT AI (vještačka inteligencija) okruženu drugim AI aplikacijama u Vaasi, 6. juna 2023.
Ilustracija prikazuje aplikaciju za pametne telefone ChatGPT AI (vještačka inteligencija) okruženu drugim AI aplikacijama u Vaasi, 6. juna 2023.

Kompanija koja je stvorila ChatGPT dovedena je u pometnju u ponedjeljak nakon što je Microsoft zaposlio njenog svrgnutog izvršnog direktora a mnogi zaposlenici su zaprijetili da će ga pratiti u sukobu koji se djelomično fokusirao na to kako izgraditi umjetnu inteligenciju koja je pametnija od ljudi.

Događaji su uslijedili nakon vikenda drame koja je šokirala područje umjetne inteligencije i podstakla spekulacije o budućnosti OpenAI, koja je u petak imenovala novu izvršnu direktoricu, a zatim je zamijenila u nedjelju.

Najnoviji izvršni direktor obećao je da će istražiti otpuštanje suosnivača i izvršnog direktora Sama Altmana, koji je bio ključan u transformaciji OpenAI iz neprofitne istraživačke laboratorije u svjetski poznati komercijalni startup koji je inaugurirao eru generativne umjetne inteligencije.

Microsoft, koji je bio blizak partner kompanije i uložio milijarde dolara u nju, najavio je da će Altman i bivši predsjednik OpenAI-a, Greg Brockman, voditi njen novi napredni istraživački AI tim. Brockman, također suosnivač OpenAI-a, dao je otkaz u znak protesta nakon što je Altman otpušten.

Stotine zaposlenika OpenAI-a, uključujući druge najviše rukovodioce, zaprijetilo je da će im se pridružiti u Microsoftu u otvorenom pismu upućenom četveročlanom odboru OpenAI-a u kojem se poziva na ostavku odbora i Altmanov povratak.

“Ako su arhitekte, vizija i mozgovi iza ovih proizvoda sada otišli, kompanija će biti ljuska onoga što je nekada bila”, rekla je Sarah Kreps, direktorica Instituta za tehničku politiku Univerziteta Cornell. “Sve to povjerenje koje ide u Microsoft će onda značiti da će ovi impresivni alati izaći iz Microsofta. Biće teško vidjeti kako OpenAI nastavlja napredovati kao kompanija.”

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella napisao je na X, da je "izuzetno uzbuđen" što će dovesti ovaj par i da se "raduje upoznavanju" novog menadžerskog tima u OpenAI.

Sam Altman, lijevo, pojavljuje se na pozornici sa izvršnim direktorom Microsofta Satyom Nadellom na prvoj OpenAI konferenciji za programere, 6. novembra 2023. u San Francisku.
Sam Altman, lijevo, pojavljuje se na pozornici sa izvršnim direktorom Microsofta Satyom Nadellom na prvoj OpenAI konferenciji za programere, 6. novembra 2023. u San Francisku.

Altman je kasnije za X rekao da je njegov glavni prioritet sa Nadellom da osigura da OpenAI „nastavi da napreduje“ i da je posvećen „potpunom pružanju kontinuiteta poslovanja našim partnerima i klijentima“.

OpenAI je u petak saopćio da je Altman izbačen nakon što je revizija pokazala da "nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji" s upravnim odborom, koji je izgubio povjerenje u njegovu sposobnost da vodi kompaniju.

U X postu u ponedjeljak, novi privremeni izvršni direktor OpenAI-a, Emmett Shear, rekao je da će unajmiti nezavisnog istražitelja da ispita Altmanovo svrgavanje i napiše izvještaj u roku od 30 dana.

“Jasno je da su proces i komunikacija oko Samovog uklanjanja” bili riješeni “vrlo loše”, napisao je Shear, koji je suosnivač Twitcha, servisa za live streaming u vlasništvu Amazona popularnog među igračima video igrica.

Rekao je i da planira u narednih mjesec dana “reformisati tim za upravljanje i rukovodstvo u svjetlu nedavnih odlazaka”. Nakon toga, rekao je Shear, on će "pokrenuti promjene u organizaciji", uključujući "značajne promjene upravljanja ako bude potrebno".

Prvobitno započeta kao neprofitna, navedena misija OpenAI-a je sigurno izgraditi AI koja je „generalno pametnija od ljudi“. Debate su se vodile oko tog cilja i da li je u suprotnosti sa sve većim komercijalnim uspjehom kompanije.

Razlog za uklanjanje Altmana od strane odbora nije "konkretno neslaganje oko sigurnosti", niti se odbor protivi komercijalizaciji AI modela, rekao je Shear.

OpenAI je prošle sedmice odbio da odgovori na pitanja o Altmanovom navodnom nedostatku iskrenosti. U saopštenju kompanije navodi se da je njegovo ponašanje ometalo sposobnost odbora da izvršava svoje odgovornosti.

Ključni pokretač promjene, suosnivač OpenAI-ja, glavni naučnik i član odbora Ilya Sutskever, izrazio je žaljenje zbog svog učešća u svrgavanju.

“Nikada nisam namjeravao da naudim OpenAI. Volim sve što smo zajedno izgradili i učinit ću sve što mogu da ponovo ujedinim kompaniju”, rekao je u ponedjeljak na X.

Otvoreno pismo počelo je da kruži u ponedeljak. Prema kopiji koju je dobio Associated Press, broj potpisa iznosio je većinu od 770 zaposlenih u kompaniji. AP nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi da su svi potpisi zaposlenih u OpenAI-ju.

„Svi u @OpenAI su ujedinjeni“, rekao je jedan od potpisnika, naučnik Noam Brown, na X. „Ovo nije građanski rat".

U pismu se navodi da je nakon Altmanovog otpuštanja, preostali izvršni tim kompanije preporučio da odbor podnese ostavku i da bude zamijenjen "kvalifikovanim odborom" koji bi mogao stabilizirati kompaniju. Međutim, odbor se opirao.

OpenAI je od svog osnivanja 2015. rekao da je njegov cilj unaprijediti AI na način koji koristi cijelom čovječanstvu.

Portparol kompanije potvrdio je da je odbor primio pismo.

Microsoft je odbio da komentariše pismo.

Nakon što je Altman izbačen, pokrenuo je spekulacije o povratku u nizu tvitova. Objavio je selfie sa OpenAI propusnicom za goste u nedjelju, rekavši da je ovo "prvi i posljednji put da nosim jednu od ovih".

Nekoliko sati ranije, on je tvitovao: "Toliko volim openai tim", što je izazvalo iskrene odgovore od Brockmana i Mire Murati, glavnog tehnološkog direktora OpenAI-a koja je prvobitno imenovana za privremenog izvršnog direktora.

Nije jasno šta se dogodilo između objave privremene uloge Murati u petak i Shearovog zapošljavanja, iako je ona bila među nekolicinom zaposlenika u ponedjeljak koji su na Tviteru napisali: "OpenAI nije ništa bez svojih ljudi." Altman je mnogima odgovorio emotikonima srca.

Odbor se sastoji od Sutskevera, izvršnog direktora Quora Adama D’Angelo, tehnološke poduzetnice Tasha McCauley i Helen Toner iz Georgetown Centra za sigurnost i nove tehnologije. Niko od njih nije odgovarao na pozive ili emailove u kojima se tražio komentar. Zbog svoje neprofitne strukture, odbor se razlikuje od većine startup odbora koje obično vode investitori.

Altman je pomogao ChatGPT-u da katapultira globalnu slavu na osnovu njegove sposobnosti da odgovori na pitanja i proizvede odlomke teksta nalik ljudima na naizgled prirodan način.

U protekloj godini postao je najtraženiji glas Silikonske doline o obećanjima i potencijalnim opasnostima umjetne inteligencije.

Ranije ove godine, otišao je na svjetsku turneju kako bi se sastao s vladinim zvaničnicima, privlačeći velike gužve na javnim događajima dok je razgovarao o rizicima umjetne inteligencije i pokušajima da se reguliše nova tehnologija.

Ali kako se novac slio u OpenAI ove godine, pomažući da se unaprijedi njegov razvoj sposobnije AI, to je također donijelo više sukoba oko toga da li se taj brzi tempo komercijalizacije uklapa s vizijom osnivanja startupa, rekao je Kreps, profesor sa Univerziteta Cornell. Ali umjesto da uspori taj tempo, Altmanovo izbacivanje može ga jednostavno izbaciti iz OpenAI.

Altman “zaista ima auru hodanja po vodi i mislim da je mnogo toga zasluženo”, rekao je Kreps. “On je taj koji je privukao investiciju i to će učiniti gdje god da je.”

Dionice Microsofta porasle su u ponedjeljak za 2% i dostigle najviši nivo u istoriji.

AP i OpenAI imaju ugovor o licenciranju i tehnologiji koji OpenAI dozvoljava pristup dijelu tekstualnih arhiva AP-a.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG