Linkovi

Evropski nadzornik privatnosti stvara radnu grupu za ChatGPT


Ilustracija
Ilustracija

Tijelo koje ujedinjuje evropske nacionalne nadzorne službe za privatnost saopštilo je da je uspostavilo radnu grupu za ChatGPT, potencijalno važan prvi korak ka zajedničkoj politici o postavljanju pravila privatnosti za umjetnu inteligenciju.

Ovaj potez Evropskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) uslijedio je nakon jednostranog poteza Italije prošlog mjeseca da obuzda ChatGPT - stav za koji je njemački povjerenik za zaštitu podataka rekao da bi se mogao slijediti u najvećoj evropskoj ekonomiji. Španska AEPD nadzorna služba je u četvrtak rekla da će i ona pokrenuti preliminarnu istragu o potencijalnim povredama podataka od strane ChatGPT-a.

ChatGPT, AI program koji je privukao pažnju javnosti svojom sposobnošću brzog pisanja odgovora na širok spektar upita, izrastao je u najbrže rastuću aplikaciju za potrošače u povijesti s više od 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno, istovremeno podižući pitanja o prijetnjama koje može predstavljati za sigurnost, privatnost i radna mjesta.

Stručnjaci, američka vlada i nekoliko drugih evropskih vlada također su izrazili zabrinutost zbog brzog rasta usvajanja ChatGPT-a i sličnih AI proizvoda.

"Članovi EDPB-a razgovarali su o nedavnoj prinudnoj radnji koju je poduzelo italijansko tijelo za zaštitu podataka protiv OpenAI-a u vezi s Chat GPT servisom", navodi se u saopštenju.

„EDPB je odlučio pokrenuti posebnu radnu grupu za podsticanje saradnje i razmjenu informacija o mogućim radnjama koje provode tijela za zaštitu podataka.“

Izvor iz jednog nacionalnog nadzornog tijela koji je tražio da ne bude identificiran jer nije ovlašten da razgovara s medijima rekao je da se države članice nadaju da će uskladiti svoje političke stavove, ali da će to potrajati.

Izvor je rekao da države članice ne žele da kazne ili donesu pravila koja će uticati na vlasnika ChatGPT-a OpenAI koji podržava Microsoft Corp, već da kreiraju opšta pravila koja su "transparentna".

Rekli su da su među učesnicima sastanka u četvrtak bili i stručnjaci za politiku koji su iznosili mišljenja i razmjenjivali ideje, a ne donosioci odluka.

EDPB je nezavisno tijelo koje nadgleda pravila zaštite podataka u Evropskoj uniji, a sastoji se od nacionalnih nadzornih tijela za zaštitu podataka.

Organizacija nije odmah bila dostupna za komentar.

Diskusija o ChatGPT-u dodata je na dnevni red tijela nakon zahtjeva Španije da se raspravlja o tom pitanju ranije ove sedmice.

XS
SM
MD
LG