Linkovi

27% poslova pod visokim rizikom od AI revolucije


Humanoidni robot Ai-Da na ITU-ovom globalnom samitu AI for Good u Ženevi, Švicarska, 5. jula 2023.
Humanoidni robot Ai-Da na ITU-ovom globalnom samitu AI for Good u Ženevi, Švicarska, 5. jula 2023.

Više od četvrtine poslova oslanja se na vještine koje bi se lako mogle automatizirati u nadolazećoj revoluciji umjetne inteligencije, a radnici strahuju da bi mogli izgubiti posao zbog AI, saopćio je u utorak OECD.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je blok od 38 članova, koji obuhvata uglavnom bogate zemlje, ali i neke ekonomije u usponu poput Meksika i Estonije.

Malo je dokaza da pojava umjetne inteligencije do sada ima značajan utjecaj na radna mjesta, ali to može biti zato što je revolucija u ranoj fazi, rekao je OECD.

Poslovi s najvećim rizikom od automatizacije čine u prosjeku 27 posto radne snage u zemljama OECD-a, pri čemu su zemlje istočne Evrope najviše izložene, navela je organizacija sa sjedištem u Parizu u svom pregledu zapošljavanja za 2023.

Poslovi pod najvećim rizikom definirani su kao oni koji koriste više od 25 od 100 vještina i sposobnosti za koje stručnjaci AI smatraju da se mogu lako automatizirati.

Tri od pet radnika u međuvremenu strahuju da bi mogli izgubiti posao zbog umjetne inteligencije u narednih 10 godina, otkrio je OECD u prošlogodišnjem istraživanju. Istraživanjem je obuhvaćeno 5.300 radnika u 2.000 firmi koje obuhvataju proizvodnju i finansije u sedam zemalja OECD-a.

Istraživanje je provedeno prije eksplozivne pojave generativne AI poput ChatGPT-a.

Uprkos zabrinutosti zbog pojave AI, dvije trećine radnika koji već rade s njom reklo je da je automatizacija njihov posao učinila manje opasnim ili zamornim.

"Kako će AI na kraju utjecati na radnike na radnom mjestu i da li će koristi biti veće od rizika, ovisit će o mjerama koje ćemo preduzeti", rekao je generalni sekretar OECD-a Mathias Cormann na konferenciji za novinare.

„Vlade moraju pomoći radnicima da se pripreme za promjene i iskoriste mogućnosti koje će im donijeti umjetna inteligencija“, nastavio je.

Minimalne plate i kolektivno pregovaranje mogli bi pomoći u smanjenju pritiska koji bi umjetna inteligencija mogla izvršiti na plate, dok vlade i regulatori moraju osigurati da prava radnika nisu ugrožena, navodi OECD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG