Linkovi

SAD: Predstavnički dom ubrzano o opozivu, Senat odlučuje o narednim potezima


Zgrada američkog Kongresa (Foto: Reuters/Zach Gibson)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: Reuters/Zach Gibson)

Predstavnički dom američkog Kongresa sve je bliži odluci o opozivu predsjednika Donalda Trampa, dok se postavlja i pitanje koliko će dugo trajati suđenje u Senatu, ako Tramp bude opozvan.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, u utorak su iznijele formalne optužbe u procesu opoziva američkog predsjednika. Tramp je optužen po dva osnova - za zloupotrebu položaja zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Odbor za pravosuđe donjeg doma Kongresa u sredu uveče počeo je da razmatra takozvane osnove za opoziv i očekuje se da će ih odobriti u četvrtak i preporučiti da o njima glasa Predstavnički dom u punom sastavu. Predstavnički dom će se, kako se očekuje, naredne nedjelje izjašnjavati o Trampovom opozivu.

S obzirom na to da demokrate imaju većinu, vjerovatno je da će Tramp biti treći američki predsjednik u istoriji, koji će biti opozvan u Predstavničkom domu.

Tramp kaže da nije uradio ništa pogrešno i da demokrate pokušavaju da ponište njegovu pobjedu na izborima 2016. godine.

Trampovi republikanci saveznici tvrde da demokrate nisu uspjele da dokažu da je američki lider vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži demokratskog predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena, što je i povod za pokretanje procesa opoziva.

Brzo suđenje?

Ukoliko demokrate naredne nedjelje donesu odluku o Trampovom opozivu, to ne znači njegovu automatsku smjenu s položaja.

Ta odluka se donosi dvotrećinskom većinom na suđenju u Senatu, koje će, kako je u srijedu najavio lider republikanaca Mič Mekonel, biti "prva stvar na dnevnom redu u januaru". Suđenjem, koje može da traje maksimalno šest nedelja i da se održava i šest dana nedeljno, predsjedavaće glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

Većinu u Senatu imaju republikanci koji podržavaju Trampa i malo je vjerovatno da će se pridružiti demokratama u donošenju odluke o njegovoj smjeni.

Republikanci još treba da odluče - koliko će dugo suđenje trajati. Tramp traži puno i javno suđenje, koje bi trajalo i do uoči prvih unutarstranačkih izbora za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Međutim, lider republikanaca Mekonel nagovijestio je da će se Senat možda odlučiti za brži proces da bi članovima Kongresa bilo omogućeno da se vrate regularnim obavezama. To bi predviđalo da demokrate i Trampov pravni tim iznesu uvodne argumente, a da se glasa bez izvođenja svjedoka.

Tokom suđenja demokratskom predsjedniku Bilu Klintonu 1999. godine, nije bilo svjedoka u Senatu, Umjesto toga, snimali su se iskazi samo nekoliko svjedoka, koje su senatori gledali iza zatvorenih vrata. Klinton je na kraju oslobođen optužbi koje su bile rezultat njegovih seksualnih odnosa sa Monikom Levinski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG