Linkovi

Bijela kuća: Demokrate ne mogu predsjednika poraziti na biračkim mjestima pa su se odlučili za opoziv


FILE - President Donald Trump speaks with reporters on the South Lawn of the White House, in Washington, Dec. 7, 2019.
FILE - President Donald Trump speaks with reporters on the South Lawn of the White House, in Washington, Dec. 7, 2019.

Oglasila se i Bijela kuća koja je saopštila da je proces opoziva neosnovan i stranački pokušaj da se podrije aktuelni predsjednik, a da će se Trump izjasniti o "lažnim optužbama" na suđenju u Senatu i da očekuje da će biti oslobođen, "jer nije uradio ništa pogrešno".

“Demokrate u Predstavničkom domu već dugo žele da ponište glasove 63 miliona Amerikanaca. Odlučili su da moraju da opozivu predsjednika Trumpa zato što ne mogu da ga legitimno poraze na biračkim mjestima", navela je portparolka Stefani Grišam i ocijenila da demokrate koriste telefonski razgovor sa ukrajinskim predsjednikom kao izgovor za "stranački, neopravdan i patetičan pokušaj da se zbaci Trumpova administracija i ponište rezultati izbora 2016. godine".

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će u četvrtak glasati o prijedlogu opoziva Trumpa.

Predstavnički dom u punom sastavu bi o prijedlogu opoziva Trumpa mogao da se izjasni naredne nedjelje. S obzirom na to da demokrate imaju većinu, gotovo je sigurno da će glasati za opoziv američkog lidera.

To će otvoriti put za suđenje u Senatu, vjerovatno u januaru, gdje se dvotrećinskom većinom odlučuje o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen. Malo je vjerovatno da će republikanci, koji imaju većinu u Senatu, glasati za Trumpovu smjenu. Ni jedan republikanski član Kongresa do sada nije podržao taj potez.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG