Linkovi

Odabir predsjedavajućeg Zastupničkog doma SAD-a pomiče se na treći dan


U.S. House Republican Leader Kevin McCarthy (R-CA) is surrounded by reporters as he heads from the Speakers Office to the House Chamber for a late evening session as the competition for Speaker of the House continues at the U.S. Capitol in Washington, Jan. 4, 2023.
U.S. House Republican Leader Kevin McCarthy (R-CA) is surrounded by reporters as he heads from the Speakers Office to the House Chamber for a late evening session as the competition for Speaker of the House continues at the U.S. Capitol in Washington, Jan. 4, 2023.

Nakon dva dana zastoja, republikanci u američkom Zastupničkom domu u četvrtak će ponovno pokušati dogovoriti ko bi trebao biti sljedeći predsjedavajući Doma.

Kandidatura republikanskog čelnika Kevina McCarthyja propala je u srijedu kada je, već drugi dan, skupina konzervativnih zastupnika uskratila ključnu potporu u više krugova glasanja.

McCarthy, zastupnik iz Kalifornije sa 16-godišnjim stažom i čelnik republikanaca u Zastupničkom domu na sjednici Kongresa koja je završila u utorak, dugo je tražio mjesto predsjedavajućeg. Ali izgubio je za tri glasa u utorak u svojoj potrazi za većinom od 218 glasova u domu od 435 članova, a nije uspio u još tri kruga glasanja u srijedu.

McCarthy je u srijedu pao za čak 17 glasova, budući da su konzervativni članovi njegove vlastite stranke i dalje govorili da on nije dovoljno ideološki jak da vodi.

Zastupnički dom odgodio je zasijedanje na nekoliko sati rano u srijedu navečer samo da bi zatim ponovo odgodio do podneva u četvrtak.

Prošlo je 100 godina otkako jedan republikanac ili demokrat nisu osvojili mjesto predsjednika Predstavničkog doma u prvom krugu glasanja za čelnika donjeg doma Kongresa.

Četvrto glasanje uslijedilo je nekoliko sati nakon što je bivši predsjednik Donald Trump javno pozvao na izbor McCarthyja za predsjednika Zastupničkog doma, zastupnika kojeg je opisao kao "Moj Kevin".

"Sada je vrijeme da svi naši sjajni republikanski zastupnici glasaju za Kevina, sklope dogovor i odnesu pobjedu", rekao je Trump na svojoj društvenoj mreži.

Trump je upozorio tanku republikansku većinu na 118. sjednici Kongresa da "ne pretvara veliki trijumf u divovski i neugodan poraz. Vrijeme je za slavlje, vi to zaslužujete. Kevin McCarthy će obaviti dobar posao, a možda čak i odličan posao - samo gledajte!"

Ali Trumpova nova izjava, nakon poziva posljednjih dana nekim od disidenata koji se protive McCarthyju, nije imala učinka. Bivši predsjednik, koji je najavio svoju kampanju 2024. kako bi pokušao povratiti Bijelu kuću, sedmicama je izražavao podršku McCarthyju.

Republikanska zastupnica Lauren Boebert rekla je u srijedu u zastupničkom domu da Trump "treba reći Kevinu McCarthyju, 'gospodine, nemate glasove i da je vrijeme da se povučete'."

Predsjednik Joe Biden također je odgovorio na pitanje o zastoju, rekavši novinarima u Bijeloj kući prije četvrtog glasanja: "Što se tiče borbe oko govornika, to nije moj problem.

"Jednostavno mislim da je malo neugodno što traje tako dugo... a ostatak svijeta gleda", rekao je. "Gledaju, znaš, moramo se sabrati."

Republikanci će imati tijesnu većinu od 222-212 u Zastupničkom domu, s jednim trenutačno upražnjenim mjestom, što zahtijeva da McCarthy osvoji najmanje 218 glasova da preuzme mjesto predsjednika, pod pretpostavkom da glasa svih 434 zastupnika. Prema odredbi Ustava SAD-a, on bi također postao drugi u liniji nasljeđivanja predsjednika.

Devetnaest republikanaca, od kojih su mnogi posljednjih sedmica izrazili mišljenje da McCarthy nije dovoljno konzervativan da vodi republikance u Zastupničkom domu, glasovalo je za druge republikanske zastupnike u prvom krugu glasanja, uključujući zastupnike Andyja Biggsa i Jima Jordana, dva glasna Bidenova protivnika.

U drugom krugu glasanja, 19 disidenata republikanaca glasalo je za Jordana, iako je on nominirao McCarthyja kao svog izbora za vođenje većinskog republikanskog kluba u novoj dvogodišnjoj sjednici Zastupničkog doma. U trećem krugu, još jedan republikanac, zastupnik Byron Donalds s Floride, zastupnik u drugom mandatu, prebacio je svoj glas na Jordana nakon što je glasao za McCarthyja u prva dva glasanja.

Na glasanju u srijedu, 20 zastupnika iz anti-McCarthyjevog bloka glasalo je za Donaldsa da postane novi predsjedavajući u četvrtom, petom i šestom krugu.

Demokratski zastupnik Hakeem Jeffries iz New Yorka, za kojeg je glasalo svih 212 demokrata, predvodio je glasanje za mjesto predsjednika, iako nema šanse osvojiti ga jer niti jedan republikanac ne planira glasati za njega kako bi mu pomogao da postigne većinu od 218.

U četvrtom i petom krugu glasanja, 201 republikanac glasao je za McCarthyja,16 manje od 217 koliko mu je bilo potrebno jer je u oba kruga glasanja jedan zastupnik glasovao "prisutan", snižavajući potrebnu ukupnu većinu za jedan glas.

57-godišnji McCarthy, i sam uvjereni konzervativac, godinama je nastojao voditi Zastupnički dom. Tokom proteklih nekoliko sedmica više se puta sastajao sa svojim republikanskim neprijateljima kako bi osigurao njihovu potporu.

McCarthy je ponudio promjenu pravila upravljanja Zastupničkim domom na nekoliko načina, uključujući dopuštanje prijevremenih glasovanja da se mjesto predsjednika proglasi upražnjenim i da se odabere netko drugi ako im se ne sviđaju njegovi politički stavovi ili način na koji stranački klub provodi svoje obećane istrage o Bidenu i njegovoj administraciji.

Koga god republikanci na kraju izaberu, zamijenit će odlazeću demokratsku predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je i dalje članica Zastupničkog doma i dala je svoj glas Jeffriesu.

Demokrati, koji su u posljednje dvije godine bili u omjeru 50-50 s republikancima u Senatu, dobili su prednost na nacionalnim kongresnim izborima prije gotovo dva mjeseca i držat će većinu 50-49 u gornjem domu, čak i nakon što je bivša demokratska senatorica Kyrsten Sinema objavila je da je sada neovisna, ali neće promijeniti svoju filozofiju glasanja. Obično je glasala s demokratskim zastupnicima i Bidenom.

Izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma događa se čak i prije nego što zastupnici polože zakletvu na svoj dvogodišnji mandat.

XS
SM
MD
LG