Linkovi

Izbor predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa: I drugi dan glasanja bez rezultata


Kevin Mekarti, lider republikanaca u Predstavničkom domu, na Capitol Hillu, 4. januar 2023.
Kevin Mekarti, lider republikanaca u Predstavničkom domu, na Capitol Hillu, 4. januar 2023.

Republikanci u Predstavničkom domu drugi dan zaredom nisu uspjeli da izaberu predsedavajućeg, pošto je grupa ultra-konzervativnih članova odbila da podrži republikanskog lidera Kevina Mekartija, navodeći da nije dovoljno posvećen njihovim ciljevima.

Nakon tri neuspješna glasanja, i runde razgovora iza zatvorenih vrata u srijedu, ne čini se da je Mekarti išta bliži izboru za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, što je moćan položaj, drugi po redu iza predsjednika.

Republikanci imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 mjesta u Predstavničkom domu, sa jednim trenutno upražnjenim mjestom, što znači da je Mekartiju potrebno najmanje 218 glasova da bude izabran za predsjedavajućeg.

Članovi Kongresa glasali su u srijedu uveče da se raziđu, i ponovo pokušaju da izaberu predsjedavajućeg u četvrtak u podne po lokalnom vremenu. Blokada je otvorila pitanja o sposobnosti republikanaca da vladaju u naredne dvije godine, pošto su problemi nastali već kod obično rutinskog glasanja na početku rada novog saziva.

Članovi Predstavničkog doma moraju da prvo izaberu lidera prije nego što pojedinačni članovi polože zakletvu i mogu da počnu da rade na usvajanju zakona.

"Još nemamo dogovor", rekao je Mekarti kada je izašao sa dugog sastanka iza zatovrenih vrata sa svojim saveznicima ali i najistaknutijim protivnicima. "Ali napravljen je značajan napredak."

Izostanak napretka bio je očigledan tokom cijelog dana, i tri uzastopna glasanja na kojima su republikanci pokušali da izaberu Mekartija za predsjedavajućeg. Ali glasanje je stalno davalo skoro isti rezultat: 20 konzervativnih članova uporno je odbijalo da ga podrži, što znači da je bio daleko od potrebnih 218 glasova. Ista situacija se dogodila dan ranije.

Glasanje u utorak bilo je prvi slučaj u proteklih sto godina da predsjedavajući Predstavničkog doma nije izabran u prvom krugu glasanja.

Republikanski lider Kevin Mekarti razgovara sa kongresmenom Džimom Džordanomdrugog dana zasedanja 118. Kongresa u Vašingtonu, 4. januara 2023.
Republikanski lider Kevin Mekarti razgovara sa kongresmenom Džimom Džordanomdrugog dana zasedanja 118. Kongresa u Vašingtonu, 4. januara 2023.

Sjednica u srijedu je počela u podne, a jedan od Mekartijevih saveznika ga je brzo ponovo nominovao.

"Naravno, sve ovo djeluje haotično", izjavio je kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, ali je dodao da je to priroda demokratije.

Mekartijevi protivnici su u naredna tri kruga glasanja predložili kongresmena sa Floride Bajrona Donaldsa za predsjedavajućeg.

“Neka hladnije, racionalnije glave prevagnu", poručio je konzervativni kongresmen Voren Dejvidson iz Ohaja, koji je saveznik desničarskog Kokusa slobode u Kongresu, ali je ipak nominovao Mekartija.

Demokrate su u svakoj rundi glasanja za predsjedavajućeg predložile svog lidera u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa i jednoglasno glasale za njega - svaki put kongresmen iz Njujorka dobio je 212 glasova.

Trump podržao Mekartija

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je telefonom nazvao neke od disidenata da izrazi podršku, kako je rekao "svom Kevinu", objavio je u sredu ujutru, nekoliko sati uoči novog glasanja, javno saopštenje u znak podrške kongresmenu iz Kalifornije.

"Sada je vrijeme da naši republikanski članovi Predstavničkog doma glasaju za Kevina, i zapečate svoju pobjedu", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Takođe je uputio upozorenje tankoj republikanskoj većini tokom 118. zasijedanja Kongresa:

"Republikanci, ne pretvarajte veliki trijumf u ogromni poraz koji će nas obrukati. Vrijeme je da slavite, zaslužili ste to. Kevin Mekarti će da uradi dobar posao, možda čak i sjajan posao - samo ga gledajte!"

Bivši predsjednik, koji je već objavio da se kandiduje za predsednika na izborima 2024, nedeljama izražava podršku Mekartiju, koji je u Predstavničkom domu proveo proteklih 16 godina i bio lider republikanske manjine u prethodnom sastavu Kongresa.

Biden: Svijet nas posmatra

Američki predsjednik Joe Biden i sam se oglasio o blokadi u Kongresu, razgovarajući se novinarima u Bijeloj kući.

"Što se tiče bitke oko predsjedavajućeg, to nije moj problem. Mislim da je malo neprijatno što to traje tako dugo, a ostatak svijeta nas posmatra", izjavio je Biden. "Ovo ne izgleda dobro za zemlju".

“Ja se fokusiram na to da se stvari obave", dodao je predsjednik, koji je otputovao za južnu državu Kentaki, gdje se sastao sa liderom senatske manjine Mičom Mekonelom, kako bi ukazao na njihovu političku saradnju u usvajanju zakona o infrastrukturi prošle godine, uključujući i izdvajanje novca za popravku mosta koji Kentaki spaja sa susjednim Ohajom.

Glasanje o predsedavajućem Predstavničkog doma prvog dana rada 118. Kongresa, 3. januara 2022.
Glasanje o predsedavajućem Predstavničkog doma prvog dana rada 118. Kongresa, 3. januara 2022.

57-godišnji Mekarti, koji je i sam izrazito konzervativan političar, godinama je želio da postane lider Predstavničkog doma. Tokom proteklih nekoliko nedelja, u više navrata se sastao sa svojim republikanskim protivnicima kako bi osigurao njihovu podršku.

Ponudio je da promijeni nekoliko pravila rada Predstavničkog doma, uključujući i mogućnost da se brzo organizuje glasanje o smjeni predsjedavajućeg i izboru novog, ukoliko ne budu zadovoljni njegovim političkim stavovima ili načinom na koji kokus stranke sprovodi obećane istrage o predsjedniku Bidenu i njegovoj administraciji.

Bez obzira da li će republikanci na kraju izabrati Mekartija ili nekog drugog, novi predsjedavajući zamijeniće dosadašnju predsjedavajuću Predstavničkog doma, demokratu Nensi Pelosi, koja i dalje služi u Predstavničkom domu i glasala je za demokratskog kongresmena Hakima Džefrisa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG