Linkovi

Od prošlih izbora pa do danas: Plate i penzije u prosjeku veće za nekoliko desetina maraka


Penzionerski protesti pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, oktobar 2017.
Penzionerski protesti pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, oktobar 2017.

Od prošlih opštih izbora 2014. godine, kada su građani izabrali političare koji će vladati Bosnom i Hercegovinom, pa do danas plate i penzije su uvećane za nekoliko desetina maraka, a što su pratili i veći troškovi života.

„Šta je bolje, ništa”, kaže jedna građanka Sarajeva u aprilskoj anketi Glasa Amerike.

VOA ANKETA SARAJEVO: Život je sve teži, priče o napretku nema među običnim ljudima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini danas je veća za 42 marke u odnosu na 2014. godinu, podatak je Agencije za statistuku Bosne i Hercegovine. Prosječna plata 2014. godine je iznosila 830 maraka, a trenutno iznosi 872 marke.

„Blizu dvije prosječne plate ili četiri prosječne penzije potrebne su za jednu potrošačku korpu”, konstatuje se u izvještaju Stanje nacije.

Razlika prosječnih plata u realnom sektoru u odnosu na javnu administraciju i dalje je najveća u Evropi u korist javne administracije, navodi se u izvještaju Stanje nacije iz marta 2018. godine.

Posljednja analiza Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuje omjer plata, a prema kojoj prosječna plata naprimjer u građevinarstvu je 580 maraka.

„Plate u realnom sektoru su izuzetno niske. Toliko niske da doprinose da svakog dana ljudi odlaze sa ovih prostora”, kazala je ranije Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Prema entitetskim agencijama za statistiku, prosječna neto plata u Republici Srpskoj je danas veća za 24 marke. Prema podacima, prosječna neto plata 2014. je iznosila 825, a danas je 848 maraka.

U Federaciji Bosne i Hercegovine prosječna plata je iznosila 833 marke, dok prema posljednjim podacima iznosi 883 marke, odnosno veća je za 50 maraka.

I penzije su uvećane za nekoliko desetina maraka. Prije četiri godine, prosječna penzija u Federaciji BiH je bila 365 maraka, dok u junu ove godine iznosi 400 maraka.

U izbornoj godini su dva navrata uvećane minimalne penzije. Ukupno za 22 marake. Danas minimalna penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 348 maraka.

„Znači, ekonomija plus dobar zakon daju ovakav rezultat koji nije jednokratan. Ponovit će se iduće godine i svake slijedeće godine, naravno

Arhiv - Federalni premijer Fadil Novalić
Arhiv - Federalni premijer Fadil Novalić

koliko društvo bude raslo”, obrazložio je uvećanje penzija premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

„Ja sam otišla u penziju, 40 godina radnog staža imam sa srednjom školom. Ja, evo, sada nisam imala para za doktora da platim za štitnu žlijezdu”, odgovor je građanke Sarajeva dat u anekti Glasa Amerike.

U Republici Srpskoj prosječna penzija koja je isplaćena prošlog mjeseca je iznosila 366 maraka, dok je prije četiri godina bila niža za oko 36 maraka.

Prema podacima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predstavljenim u aprilu 2018. godine, broj novootvorenih mjesta je 48.600.

XS
SM
MD
LG