Linkovi

BiH: U hiljadama maraka mjere se razlike u platama radnika i političara


Razlika prosječne plate u javnoj administraciji i realnom sektoru uprkos poboljšanjima i dalje je visoka u korist javne administracije i najviša je u Evropi, podatak je iz izvještaja o Stanju nacije koji je objavljen danas.

Prosječna mjesečna plata recimo prodavača u prodajnom sektoru iznosi oko 570 maraka, dok režije za stan u Sarajevu od 40 kvadrata su oko 180 maraka. Nakon odvajanja za režije, prodavaču u prodajnom sektoru preostaje 390 maraka.

Reklamni letak jednog tržnog centra u Sarajevu po akcijskim cijenama nudi artikle potrebne za svakodnevni život. Za 20 maraka možete kupiti hljeb, deset jaja, kilogram krompira, kutiju mladog sira, kilogram šećera, litar ulja, litar mlijeka, tri kilograma deterdženta za veš, šampon za kosu i pastu za zube.

Prodavaču u prodajnom sektoru nakon obavljene ove kupovine i plaćanja režija (centralno grijanje, struja, voda, odvoz smeća, održavanje zgrade, internet i digitalna televizija) preostane 370 maraka.

U poređenju sa pojedinim parlamentarcima u Parlamentu BiH, čija novčana mjesečna primanja prema podacima Centra civilnih inicijativa iznose i do 6.500 maraka, podmirivanjem istih troškova kao i prodavač prodajnog sektora preostalo bi 6.300 maraka.

Ova nevladina organizacija je rad delegata i poslanika u Parlamentu ocijenila najlošijim u posljednjih desetak godina. Istovremeno, uredno su primali plate u rasponu od 4.800 do 6.500 KM, naveo je prošle sedmice Ivica Ćavar iz CCI.

CCI o radu Parlamenta BiH: Najlošiji rad uz plate veće od 6.000 KM
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Podaci Agencije za statistiku BiH govore da prosječna plata u BiH iznosi 870 maraka.

Na portalu Plata.ba možete vidjeti prosječne plate po pozicijama. Naprimjer, prosječna plata prodavača u prodajnom objektu, građevinskog radnika, policajca, nastavnika, radnika u obezbjeđenju kreće se od 570 maraka do 1.100 maraka.

Prema dokumentu Stanje nacije, prosječna plata u realnom sektoru u Federaciji BiH je 842 marke, a u javnoj upravi 1.250 maraka.

Jedan mladi par iz Sarajeva u ranijoj izjavi za Glas Amerike je ispričao da su prije odlaska u Njemačku u jednom momentu živjeli od 300 maraka mjesečno: „Treba čovjek biti jako dobar matematičar da bi to mogao dobro da kalkulira, ali i tada: 'Daj Bože!'”

Istovremeno, u zemlji funkcioniše više od 150 političkih stranaka, što je, kako izvještavaju mediji, BiH svrstalo na vrh ljestvice u Evropi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG