Linkovi

Tri kabineta, 24 službena automobila


Sastanak članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sa predjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mostar, mart 2018.
Sastanak članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sa predjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mostar, mart 2018.

Rashodi u Predsjedništvu BiH u 2017. godini, koju su bošnjački, hrvatski i srpski član obilježili neslogom, iznosili su više od sedam miliona maraka.

Ured za reviziju institucija BiH u ponedjeljak je objavio izvještaj o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH, a prema kojem se od gotovo 7.200.000 maraka, koliko su iznosili ukupni rashodi, najviše potrošilo na plate i naknade usposlenih, te na nabavku opreme i ugovorene usluge.

„Predsjedništvo nije samo Predsjedništvo. Tri člana Predsjedništva istovremeno znače nešto u političkom životu u BiH i njihov uticaj u toj politici je vrlo bitan (…)”, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović na svečanom prijemu na kraju 2017. godine.

Razjedinjene nastupe tročlanog Predsjedništva BiH možete pročitati na sljedećem linku:

U izvještaju revizori nisu obznanili plate i troškove za tri člana Predsjedništva BiH, već svih uposlenih.

U Predsjedništvu BiH, koje je zadnjeg dana 2017. godine brojalo 104 uposlenika, na bruto plate je potrošeno gotovo tri miliona i 340 hiljada maraka.

Za rad kabineta članova Predsjedništva BiH korištena su 24 službena automobila od ukupno 36 službenih automobila, koliko ih je evidentirano 31. decembra 2017. godine. Korištenje službenih automobila građane je koštalo blizu 370.000 maraka.

Godina je iskorištena i za obnovu voznog parka, pa su četiri nova službena vozila plaćena 240.000 maraka. Podaci BIRN-a BiH pokazuju da Predsjedništvo ima najskuplji vozni park u državi. Vrijednost službenih automobila prelazi 2,7 miliona maraka, a o kojim modelima je riječ pogledajte ovdje.

I 2018. godina donosi neusaglašene stavove tročlanog Predsjedništva BiH, a što je imao priliku vidjeti i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u aprilskoj posjeti najvišoj bosanskohercegovačkoj državnoj instituciji.

XS
SM
MD
LG