Linkovi

Objašnjenje: Ko su talibani?


Talibanski borci stražare na glavnoj kapiji ispred predsjedničke palate u Kabulu, Afganistan, 16. avgusta 2021.
Talibanski borci stražare na glavnoj kapiji ispred predsjedničke palate u Kabulu, Afganistan, 16. avgusta 2021.

Talibani su prethodno vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine i tada toj zemlji nametnuli strogi oblik islamskog zakona. Evo nekoliko ključnih činjenica o vjerovanjima i istoriji grupe:

Kako su formirani talibani?

Talibani su bili jedna od frakcija koje su se borile u građanskom ratu u Afganistanu 1990-ih godina, nakon povlačenja Sovjetskog Saveza. Grupa se pojavila 1994. godine oko južnog afganistanskog grada Kandahara. Njihov osnivač bio je Mula Mohammad Omar, lokalni imam u gradu, koji je vodio militante do svoje smrti 2013.

U kakvoj su vezi sa SAD?

Talibani su svoje članove izvorno mobilisali od bivših afganistanskih boraca otpora, zvanih mudžahedini, koje su Sjedinjene Američke Države podržale u njihovoj borbi protiv sovjetskih snaga 1980-ih.

Kako su talibani stekli moć?

Nakon povlačenja Sovjetskog Saveza iz Afganistana 1989. godine i kasnijeg kolapsa avganistanske vlade, zemlja je ušla u građanski rat. Talibani su podršku dobili obećanjima da će uspostaviti red i pravdu. 1994. godine su uz mali otpor preuzeli kontrolu nad gradom Kandaharom, a do 1996. zauzeli su glavni grad Kabul.

U šta vjeruju talibani?

Talibani su vladali prema strogom tumačenju islamskog šerijatskog zakona. Javna pogubljenja i bičevanja bila su česta pojava, a ženama je uglavnom bilo zabranjeno da rade ili studiraju i primorane su bile da u javnosti nose burku koja pokriva sve.

Talibani su zabranili zapadne knjige i filmove i uništili kulturne artefakte iz drugih tradicija, uključujući 1.500 godina stare džinovske statue Bude u centralnoj dolini Bamiian.

Kakva je njihova veza sa Al-Kaidom?

Talibani su pružili utočište militantnoj grupi Al-Kaida, koju je tada vodio Osama bin Laden. Al-Kaida je uspostavila kampove za obuku u Afganistanu, koje je koristila za pripremu za terorističke napade širom svijeta, uključujući napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Kako su izgubili moć?

Manje od mjesec dana nakon napada 11. septembra, Sjedinjene Države i njihovi saveznici napali su Afganistan. Početkom decembra talibanska vlada je pala, a Sjedinjene Države su počele da rade sa Afganistancima na uspostavljanju demokratske vlade.

Šta je uslijedilo?

Nakon poraza, talibanski lideri pobjegli su u svoja uporišta na jugu i istoku Afganistana, ili preko granice u Pakistan. Ova militantna grupa tada je povela pobunu protiv nove afganistanske vlade koju podržavaju SAD, koristeći improvizovane bombaške i samoubilačke napade.

Prošle godine, vlada SAD pregovarala je o sporazumu sa talibanima nakon više od dvije decenije vojnog angažovanja u Afganistanu. Sporazum je postavio raspored povlačenja trupa SAD iz zemlje, dok su u zamjenu talibani obustavili napade na Amerikance i započeli razgovore sa afganistanskom vladom. Međutim, višemjesečni razgovori talibana i afganistanske vlade nisu urodili plodom.

Koje zemlje su priznale talibane?

Samo je nekoliko zemalja priznalo talibansku vladu tokom njene vladavine od 1996-2001, uključujući Pakistan, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Nije jasno da li će većina zemalja priznati novu talibansku vladu; međutim, državni sekretar SAD Antony Blinken rekao je prošlog mjeseca da će Afganistan postati izolovana država ako talibani silom preuzmu vlast i počine zvjerstva.

Izvještaj sadrži neke informacije Reutersa i AP-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG