Linkovi

Obavještajne službe SAD: Kim Jong Un se neće odreći nuklearnog oružja


Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Dan Coats svjedoči u američkom Senatu, 29. januar 2019.
Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Dan Coats svjedoči u američkom Senatu, 29. januar 2019.

Lideri američkih obavještajnih agencija saopštili su u Kongresu da je malo vjerovatno da će se Sjeverna Koreja u potpunosti odreći nuklearnog arsenala, što je suprotno tvrdnjama predsjednika Donalda Trumpa da je postignut napredak u pregovorima sa Pjongjangom.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Dan Coats​ je na pretresu senatskog Obavještajnog odbora o svjetskim prijetnjama podsjetio da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un podržao denuklearizaciju Korejskog poluostrva i da u skorije vrijeme nije bilo raketnih ili nuklearnih proba.

"Uprkos tome, naša procjena je da će Sjeverna Koreja pokušati da zadrži kapacitete za razvoj oružja za masovno uništenje i da je malo vjerovatno da će se u potpunosti osloboditi nuklearnog oružja i kapaciteta za njegovu proizvodnju zato što lideri zemlje smatraju da je nuklearno naoružanje ključno za opstanak režima", naglasio je Coats i dodao da su obavještajne agencije zabilježile određene aktivnosti koje nisu u skladu sa obećanjem o punoj denuklearizaciji.

Ocjena obavještajnih službi suprotna je sa Trumpovm tvrdnjom poslije samita sa Kimom u Singapuru da Sjeverna Koreja više ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

Bijela kuća je ranije saopštila da će američki i sjevernokorejski lider ponovo sastati krajem februara, ali da će ekonomske sankcije ostati na snazi.

Coats je američkim senatorima rekao i da Rusija i Kina predstavljaju najveću prijetnju Sjedinjenim Državama kada je reč o špijunaži i cyber napadima, a da su odnosi Moskve i Pekinga bliži nego u posljednjih više decenija.

Poručio je i da će Rusija i možda druge zemlje pokušati da preko društvenih medija utiču na američke predsjedničke izbore 2020 godine.

"Ruske aktivnosti na društvenim medijma i dalje će biti usredsređene na pogoršanje socijalnih i rasnih tenzija, podrivanje povjerenja u vlasti i kritikovanje anti-ruskih političara", istakao je Coats.

Primjetio je i da pojedini američki saveznici traže veću nezavisnost od Washingtona, zbog promjena u američkoj bezbjednosnoj i trgovinskoj politici, i da su sve otvoreniji za "nova partnerstva.

Direktor američkih obavještajnih službi u Senatu je takođe iznio drugačije ocjene o Islamskoj državi od Trumpove administracije, koja tvrdi da je ta teroristička organizacija poražena.

Coats je rekao da Islamska država i dalje ima hiljade boraca u Iraku i Siriji i da će iz tih zemalja nastaviti da izvodi napade na regionalne i zapadne protivnike, uključujući i Sjedinjene Države.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG