Linkovi

"Promijenit ćemo taktiku ako SAD nastave sa sankcijama"


Sjeverno korejski lider Kim Jong Un ( KCNA/via REUTERS).
Sjeverno korejski lider Kim Jong Un ( KCNA/via REUTERS).

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je u utorak da novu godinu počinje nadom da će se ponovo sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Međutim, takođe je izrazio nezadovoljstvo zbog pritiska koji Washington vrši na Pjongjang.

Sjevernokorejski lider je u redovnom novogodišnjem obraćanju naciji rekao da je spreman da se sastane sa američkim predsjednikom u bilo koje vrijeme, da bi se postigao rezultat koji će međunarodna zajednica pozdraviti.

“Međutim, ako Sjedinjene Države pogrešno procijene strpljenje našeg naroda, nametnu nam stvari i nastave sa sankcijama i pristikom bez ispunjavanja obećanja koje su dale pred svijetom, nećemo imati drugog izbora nego da razmotrimo novi put za zaštitu našeg suvereniteta i postizanja mira na Korejskom poluostrvu”.

Kim je naglasio da je njegova "čvrsta volja" da Sjeverna Koreja više neće proizvoditi ili testirati nuklearno oružje, niti upotrijebiti ili širiti svoj arsenal. Upozorio je međutim da bi njegova dobra volja sa SAD mogla da se okonča ako Wasington nastavi da sankcijama vrši pritisak na Pjongjang.

Kim je takođe naglasio da bi Amerika trebalo da nastavi da otkazuje vojne vježbe sa saveznikom Južnom Korejom, i da ne raspoređuje strateške vojne resurse na jugu.

Lideri Sjeverne Koreje i SAD su tokom istorijskog samita u Singapuru, u junu prošle godine, potpisali uopšteni sporazum, ali su dalji pregovori u zastoju zbog zahtjeva Pjongjanga da se ublaže sankcije zbog manjeg napretka, ali i protivljenja pozivu Washingtona na potpunu denuklearizaciju prije bilo kakvih ustupaka.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG