Linkovi

Obama podržao Bajdena za predsjedničkog kandidata demokrata


Bivši predsjednik SAD Barak Obama i bivši potpredsjednik Džo Bajden na sanhrani kongresmena Elajdže Kamingsa u Baltimoru, oktobar 2019. godine
Bivši predsjednik SAD Barak Obama i bivši potpredsjednik Džo Bajden na sanhrani kongresmena Elajdže Kamingsa u Baltimoru, oktobar 2019. godine

Bivši američki predsjednik Barak Obama objavio je da će podržati svog potpredsjednika Džoa Bajdena u trci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Obama je na Tviteru objavio da je "izbor Bajdena za potpredsjednika bila najbolja odluka koju je ikada donio i da su postali bliski prijatelji".

"Vjerujem da Džo ima sve kvalitete da sad postane predsjednik. Kroz život je naučio da ne odustaje, da se ne povlači čak i kad prima udarce. Kada Džo priča sa roditeljima koji su izgubili posao, znate da vam govori čovek koji je doživio bol zbog gubitka posla i morao to da objasni svojoj djeci. Kada govori o šansama za našu djecu, čujemo kako nam se obraća mladi otac, koji je svako veče vozom dolazio kući da uspava svoju djecu", naveo je Obama.

Bivši predsjednik rekao je da Bajden ima karakter i osobine da Ameriku vodi kroz mračna vremena i da pomogne u preporodu, koji će dugo trajati.

"Znam da će oko sebe okupiti dobre ljude. Stručnjake, naučnike, vojne zvaničnike koji stvarno znaju kako se upravlja i umiju to dobro da rade. Koji znaju da sarađuju sa našim saveznicima i da stavljaju interese Amerikanaca na prvo mjesto", dodaje Obama.

Bajdena je u ponedjeljak podržao njegov posljednji rival u izbornoj trci, senator iz Vermonta Berni Sanders.

Bivši predsjednik bio je neutralan u izbornoj trci za predsjedničku nominaciju demokrata, čak i dok su se kandidati godinu dana sporili oko njegove zaostavštine i politike, kao i u pogledu toga ko ima najveće šanse da porazi aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa na izborima 3. novembra.

"To će preokrenuti situaciju za potpredsjednika. On (Obama) je jedan od faktora ujedinjenja koji će pomoći da se prevaziđu razlike u stranci poslije intenzivne sezone primarnih izbora i da se utre put naprijed", smatra demokratski strateg Entdžuan Sirajt.

Obama i Bajden su bliski prijatelji još od služenja dva mandata u Bijeloj kući, na položaju predsjednika i potpredsjednika SAD.

Bivši potpredsjednik SAD ima podršku svih svojih bivših rivala, osim senatorke Elizabet Voren za koju se očekuje da to uradi uskoro, prenosi agencija AP pozivajući se na neimenovani izvor.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG