Linkovi

Koronavirus dominirao debatom Biden i Sanders: Pandemija veća od svih nas


Bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden i senator iz Vermonta Berni Sanders pozdravljaju se laktovima pred početak debate u studiju kablovske mreže CNN u Vašingtonu u nedjelju 15. marta 2020. (Foto: AP/Evan Vucci)
Bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden i senator iz Vermonta Berni Sanders pozdravljaju se laktovima pred početak debate u studiju kablovske mreže CNN u Vašingtonu u nedjelju 15. marta 2020. (Foto: AP/Evan Vucci)

Bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden i senator iz Vermonta Berni Sanders pokušali su da se tokom demokratske debate predstave kao neko ko je u najboljoj poziciji da predvodi naciju kroz pandemiju, s tim da je Bajden naveo da bi razmjestio vojsku da pomogne u oporavku zemlje, dok je Sanders upotrijebio krizu da ponovo ponudi svoj dugogodišnji plan da se obavi sveobuhvatna reforma sistema zdravstvene zaštite.

Koronavirus, koji se sve brže širi svijetom i SAD, bio je dominantna tema prvoj debati jedan-na-jedan od početka kampanje za demokratsku nominaciju 2020, odražavajući način na koji je kriza okupirala život Amerikanaca - zatvorene su škole, poremećena putovanja u domaćem i međunarodnom saobraćaju, a sve je više pitanja i o sposobnosti predsjednika Donalda Trumpa da vodi zemlju krzo turbulentna vremena.

“Ovo je mnogo veće od bilo koga od nas - zato treba da se se ujedinimo jedan za drugog na nacionalnom nivou”, rekao je Bajden.

Bidenovi i Sandersovi recepti za suočavanje sa krizom javnog zdravlja, ali i ekonomskom krizom dodatno su naglasili ideološke razlike između dvojice političara koji se bore za demokratsku predsjedničku nominaciju. Bajden, centrista koji je pomogao da se 2009. godine sprovede spasavanje finansijske industrije, upozorio je da bi još jedan vladin plan za ekonomsko spasavanje mogao da bude neophodan u narednim mjesecima, dok je liberalno orijentisani Sanders predložio porez za najbogatije Amerikance.

Bajden je djelovao odlučno da se fokusira na predsjedničke izbore, pokušavajući da pridobije Sandersove pristalice i po prvi put se obavezao da će ako osvoji demokratsku nominaciju izabrati ženu kao potpredsjedničkog kandidata. Poslije toga, Sanders je odgovarajući na pitanje moderatora rekao da bi "najvjerovatnije" i on učinio isto.

Jedan-na jedan prvi put

Debata dva preostala kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena i liberalnog senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, u svijetlu vanredne situacije u zemlji i svijetu zbog pandemije koronavirusa, bila je njihovo prvo direktno sučeljavanje u kampanji za predsjedničku nominaciju demokrata.

U posljednjoj debati, prije tri nedjelje, širenje koronavirusa se nije mnogo pominjalo, ali je to pitanje dominiralo nedeljnim sučeljavanjem.

Širenje zaraze u SAD i svijetu dovelo je do usporavanja globalnog avio-saobraćaja, potresa na finansijskim tržištima i pokrenulo pitanja o sposobnosti aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa da vodi naciju kroz dug period neizvesnosti.

U debati 25. februara u Južnoj Karolini je uz Bajdena i Sandersa učestvovalo još petoro kandidata, koji su se u međuvremenu povukli iz izborne trke, dok su mnogi podržali Bajdenovu kandidaturu.

Debata u nedjelju veče bila je prilika za Bajdena i Sandersa da pokažu liderske vještine pred možda najvećom TV publikom u dosadašnjoj predizbornoj kampanji, a očekivalo se da će isticati da imaju pravo iskustvo, temperament i politiku da vode zemlju kroz krizu.

“Ovakvih trenutaka nema prečesto u kampanji i ovo je savršena prilika da pokažu milionima da posjeduju neophodne osobine", rekao je Robert Gibs, bivši portparol i savjetnik predsjednika Baraka Obame.

Planovi za održavanje debate značajno su izmijenjeni zbog širenja koronavirusa. Demokratski nacionalni komitet prvo je objavio da će biti održana bez publike u studiju, a zatim da će biti premještena iz Phoenixa, u Arizoni gdje se u utorak održavaju unutarstranački izbori, u televizijski studio u prijestonici Vašingtonu.

Jedan od moderatora debate morao je da se povuče zato što je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Bajden je trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke, poslije ubjedljivih pobjeda na unutarstranačkim izborima širom zemlje. Bivši potpredsjednik ima prednost u odnosu na Sandersa po broju delegata, koji na stranačkoj konvenciji u julu zvanično biraju predsjedničkog kandidata demokrata.

Debata se održava uoči primarnih izbora u utorak u Ilinoisu, Ohaju, Arizoni i Floridi.

Senator Sanders, samoproklamovani demokratski socijalista, ima podršku mladih i liberalnih birača, ali nije uspio da pridobije veći broj glasova drugih grupa, naročito Afroamerikanaca.

Sandersovi savjetnici priznaju da senator iz Vermonta ima težak put do nominacije. Međutim, Sanders je najavio da će u debati ispitivati Bajdena o podršci ratu u Iraku, multilateralnim trgovinskim sporazumima i tome šta je preduzimao da se okonča ogromna nejednakost u Americi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG