Linkovi

Bloomberg odustao od predsjedničke kandidature, podržao Bidena


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na mitingu na Floridi
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na mitingu na Floridi

Bivši gradonačelnik Njujorka, milijarder Michael Bloomberg okončao je u srijedu predizbornu kampanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

"Održiv put do nominacije više ne postoji. Prije tri mjeseca sam ušao u trku za predsjednika da bih porazio Donalda Trumpa. Danas napuštam trku iz istog razloga: da porazim Donalda Trumpa - zato što je jasno da bi taj cilj bio teži ako bih ostao", naveo je milijarder u saopštenju.

Bloomberg je podržao kandidaturu bivšeg potpredsjednika Joe Bidena.

"Radiću na tome da on postane naredni predsjednik SAD", poručio je Bloomberg.

Bloomberg je uložio više od pola milijarde dolara u politički marketing širom SAD, ali je ostvario razočaravajući rezultat u utorak tokom glasanja u 14 saveznih država gdje se prvi put našao na glasačkom listiću. Pobijedio je samo na teritoriji Američka Samoa.

Nakon što je preplavio medije obećanjima da će poraziti Trumpa na izborima 3. novembra, Bloombergu je u anketama porasla podrška među demokratama i nezavisnim biračima sa oko 5 na 15 odsto.

Zatim je zaposlio hiljade ljudi da rade na njegovoj kampanji i krenuo na turneju fokusiranu na 14 saveznih država u kojima se glasalo u takozvani super utorak.

Međutim, bivši gradonačelnik Njujorka bio je meta oštrih kritika zbog toga što je u prošlosti podržavao politiku koja se smatrala diskriminatornom prema Afroamerikancima i Hispancima, ali i zbog pojedinih šovinističkih komentara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG