Linkovi

Strah od koronavirusa mogao bi postati ključno pitanje američke predizborne kampanje


Prijetnja koronavirusom već je postala političko pitanje u američkoj predsjedničkoj kampanji, a demokrati su ispitivali vjerodostojnost i kompetentnost predsjednika Donalda Trumpa u reagiranju na hitno stanje u javnom zdravstvu, a što je također izazvalo nagli pad američke ekonomije.

Uz to, postoje zabrinutosti da bi širenje virusa moglo poremetiti sam izborni proces, ograničavanjem javnih okupljanja na predizbornim skupovima, političkim konvencijama, pa čak i na glasačkim mjestima. Tradicionalno političko rukovanje i ljubljenje beba moglo bi postati stvar prošlosti.

Supermarkets in Washington DC.
Supermarkets in Washington DC.

Izbijanje koronavirusa u Sjedinjenim Državama proširilo se na 16 država, a broj zaraženih i dalje raste. Globalno, zabilježeno je više od 95.000 infekcija i više od 3.000 smrtnih slučajeva, pri čemu Kina čini ogromnu većinu slučajeva otkad je virus tamo izbio krajem decembra.

Predsjednici predvode

Trump je ove sedmice rekao da je od početka epidemije "moja administracija poduzela najagresivniju akciju u historiji radi zaštite naših građana."

No, ovaj nedavni prelazak na upravljanje krizom potkopava, kažu kritičari, svojim prošlim izjavama kojima se umanjuje ozbiljnost prijetnje javnom zdravlju.

„Ima nešto što se zove problem vjerodostojnosti. Rekao je svojevrsne neistine o malim ali i velikim stvarima “, rekla je Lara Brown, direktorica Škole političkog menadžmenta na Univerzitetu George Washington.

Za vrijeme konferencije za novinare o Coronavirus-a u februaru, predsjednik je odbacio upozorenja Centara za kontrolu i prevenciju bolesti da je širenje virusa "neizbježno." Umjesto toga, teoretizirao je da će se broj slučajeva „u roku od nekoliko dana smanjiti na nulu“.

Na skupu u Južnoj Karolini, Trump je kritike Demokratske stranke na reakciju koronavirusa svoje administracije nazvao "njihovom novom prevarom", a svoje je rivale optužio za ublažavanje straha od virusa zbog političke koristi. Kazao je i da su informativni mediji u stanju histerije u pokrivanju koronavirusa.

Smirivanje strahova

Povjerenje javnosti u Trumpovo predsjedavanje moglo bi ovisiti o tome može li njegova administracija smiriti sve veći strah od koronavirusa.

Trumpova administracija nastojala je uvjeriti javnost svakodnevnim brifinzima radne skupine koju je vodio potpredsjednik Mike Pence, a koja uključuje istaknute medicinske stručnjake dr. Anthonyja Faucija, direktora Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti; Dr Deborah Birx, globalni direktor AIDS-a u državi; i dr. Robert R. Redfield, direktor CDC-a.

Napori na nacionalnoj razini na suzbijanju i ublažavanju ovog novog virusa uključuju ograničavanje putovanja u inozemstvo, pokretanje nadzora na aerodromima i granicama, te povećanje financiranja za javnu edukaciju.

Američko ministarstvo za zdravstvo priopćilo je u srijedu da osigurava 35 milijuna dolara za 28 država i lokaliteta kako bi se pomoglo njihovim odjelima za javno zdravstvo da odgovore na epidemiju.

Mitch McConnell
Mitch McConnell

Američki Senat završio je u četvrtak rad na zakonu za hitne troškove u iznosu od 8,3 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa. Prijedlog zakona je odobrio Predstavnički dom početkom ove sedmice, a potpisao ga je i predsjednik Trump.

Mjera - daleko više nego što je uprava prvobitno tražila - značajno će povećati sredstva za istraživanje i razvoj vakcina, za državne i lokalne agencije za javno zdravstvo, za medicinski materijal i za obuku zdravstvenih radnika.

Ekonomska ranjivost

Međutim, nagli pad berze, poremećaji u globalnom lancu opskrbe uzrokovani izbijanjem epidemije u Kini i masovna otkazivanja putovanja već su potkopali Trumpovo ključno obećanej kampanje: snažni ekonomski rast pod njegovim predsjedanjem.

"Koronavirus zaista baca sjenu na tu sliku, a to bi moglo ozbiljno naštetiti njegovoj kampanji", rekao je istoričar Thomas Schwartz sa Univerziteta Vanderbilt.

Izbijanje zaraze na globalnoj razini već je uzrokovalo brojna zatvaranja tvornica, oštar pad kupaca u restoranima, kazalištima i sportskim događajima, kao i sve veći broj otkazivanja zrakoplovnih letova. Turizam čini oko 10% ukupne zaposlenosti u svijetu, odnosno oko 319 miliona radnih mjesta na koje bi zdravstvena kriza mogla ozbiljno utjecati.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ove je sedmice rekla da bi globalni rast mogao biti prepolovljen, na 1,5% u 2020. godini, ukoliko se virus nastavi širiti.

Federalne rezerve su u utorak snizile svoju referentnu kamatnu stopu za pola postotnog boda kako bi pokušale smiriti financijska tržišta, koja su pretrpjela najgoru sedmicu od financijske krize 2008. godine.

Democratic presidential candidates, Sen. Bernie Sanders, I-Vt., left, and former Vice President Joe Biden, right, participate in a Democratic presidential primary debate at the Gaillard Center, Tuesday, Feb. 25, 2020, in Charleston, S.C., co-hosted…
Democratic presidential candidates, Sen. Bernie Sanders, I-Vt., left, and former Vice President Joe Biden, right, participate in a Democratic presidential primary debate at the Gaillard Center, Tuesday, Feb. 25, 2020, in Charleston, S.C., co-hosted…

Demokratski izbori

Dva glavna kandidata za kandidaturu za Demokratsku stranku mogla bi politički imati koristi od ove krize, ako Trumpov odgovor javnost bude smatrala neadekvatnim.

2005. godine percepcija da predsjednik George W. Bush nije u potpunosti uključen u početne posljedice uragana Katrina, jedne od najgorih prirodnih katastrofa u američkoj povijesti, potopila je njegovu ocjenu odobravanja.

Za američkog senatora Bernieja Sandersa, demokratskog socijalistu, nacionalna medicinska hitnost daje važnost njegovom ključnom pitanju kampanje - zalaganje za besplatnu zdravstvenu zaštitu za sve.

No, javna želja za iskusnim vodstvom u kriznim vremenima također bi mogla pomoći objasniti porast potpore bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu na nedavnim demokratskim preliminarnim izborima.

"Vjerujem da će u trenutku nesigurnosti i kriznog stanja ljudi tražiti siguran izbor, a to je sigurno Joe Biden", rekao je Matthew Continetti, politički analitičar iz američkog Enterprise Instituta.

Istovremeno, demokratskim kandidatima moglo bi se desiti i da se javno mnijenje okrene protiv njih ako se „vidi kako politiziraju o zdravstvenoj krizi“, dodao je Continetti.

Izborni poremećaji

Još je rano govoriti hoće li koronavirus utjecati na sam izborni proces.

U Izraelu su posmatrači izbora nedavno nosili maske i rukavice za brojanje glasova na biračkim mjestima na kojima su neki zaraženi birači stavljeni u karantin.

Kandidati u Sjedinjenim Državama i dalje održavaju masovne skupove, čak i dok su brojna javna okupljanja otkazana širom zemlje. Ako ljetne vrućine ne smanje širenje virusa, političke stranke možda će pokušati smanjiti svoja okupljanja za nominaciju i sve su glasniji pozivi na proširivanje mogućnosti glasovanja putem pošte kako bi se umanjio rizik od zaraze.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG