Linkovi

"Super utorak" popločao put takmičenju Biden-Sanders


Super utorak: Bidenov comeback
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Super utorak: Bidenov comeback

Biden osvojio najmanje devet a Sanders najmanje četiri države uključujući i Kaliforniju koja nosi najveći broj delegata.

Utrka za demokratsku predsjedničku nominaciju promijenila se iz nekad prenapučenog terena s više od 20 kandidata, u nadmetanje između bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa.

Biden je pobijedio u devet država, uključujući državu bogatu delegatima Teksas, gdje je njegova pobjeda bila iznenađenje nakon što su rane nacionalne ankete pokazale Sandersovo vođstvo tamo. Biden je bio jak širom Juga, osvojivši također Virdžiniju, Sjevernu Karolinu, Alabamu, Oklahomu, Tennessee i Arkansas, zajedno s Minnesotom i Massachusettsom.

Sanders je pobijedio u državi sa najviše delegata, Kaliforniji, kao i u Koloradu, Utah-a i njegovoj matičnoj državi Vermont.

Super Tuesday USA
Super Tuesday USA

Dva kandidata su još bili "rame uz rame" u bliskoj bitci u Maineu, gdje je i razlika bila premala za predviđanje pobjede.

Sanders je izrazio uvjerenje na kasnom skupu u utorak u Vermontu, rekavši da ne samo da će postati demokratski kandidat, već će i poraziti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

"Ne možete pobijediti Trumpa istom starom vrstom politike. Potrebna nam je nova politika koja u naš politički pokret uvodi ljude radničke klase, koja uvodi mlade u naš politički pokret i koja će u novembru stvoriti najviši odaziv glasača u američkoj političkoj istoriji, "rekao je Sanders.

Bidenove pobjede, koje su došle tri dana nakon njegove sjajne pobjede u Južnoj Karolini, projicirale su novu snagu u utrci za suprotstavljanje Trumpu na nacionalnim izborima u studenom. Biden je pobijedio u Južnoj Karolini zbog robusne podrške afroameričkih birača.

Prije Južne Karoline, Bidenova kandidatura pokazala je malo znakove života osvajanjem četvrtog mjesta u Iowi, plasmanom na peto mjesto u New Hampshireu i drugog mjesta u Nevadi. Osvojio je preporuku od Petea Buttigiega, bivšeg gradonačelnika South Benda, Indiana, senatorice Minnesote Amy Klobuchar i bivšeg teksaškog kongresmena Beto O'Rourkea - trojice njegovih protivnika koji su ispali iz utrke.

Biden je ukazao na taj preporod dok se kasno u utorak obratio svojim pristalicama u Kaliforniji rekavši: "Laku noć, a čini se da postaje još bolja."

"Ovde sam da prijavim da smo veoma živi", rekao je on na skupu u Los Anđelesu. "I ne napravite grešku u vezi s tim, ova će kampanja poslati Donalda Trumpa na pakovanje."

Bajdenov govor u utorak uveče nakratko su prekinuli demonstranti prije nego što ih je Bidenovo osiguranje i osoblje brzo sklonilo. Ista grupa prekinula je Sandersov skup prošlog mjeseca.

Supporters hold a sign before a campaign rally for Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden, March 3, 2020, in Los Angeles.
Supporters hold a sign before a campaign rally for Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden, March 3, 2020, in Los Angeles.

Glasanje se proširilo širom Sjedinjenih Država u jedinstvenom najvećem danu glasanja u utrci za demokratsku nominaciju. Proteklog mjeseca takmičenja u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini provedena su različitih dana.

Jednodnevni maraton glasačkog utorka predstavio je kandidate sa širokom mješavinom različitih birača, od liberalnijih bastiona u Vermontu i Massachusettsu do konzervativnih enklava u Alabami, Tennesseeju i Teksasu, do poliglotske pacifičke obalne države Kalifornije, s njezinom teškom latinoameričkom glasačkom mašinom.

Sveukupno je u utorak izabrano 1.357 delegata za nacionalnu konvenciju, što je trećina ukupno dostupnih delegata. Kandidatu treba 1.991 delegata da osigura nominaciju.

Delegati na nacionalnoj konvenciji dodjeljuju se državama proporcionalno prema broju glasova na primarnim izborima svake države, ali kandidati moraju dostići prag od 15% kako bi osvojili delegate u državama kao cjelini ili u pojedinim kongresima okruga.

Sanders i Biden morali su se sukobiti s još dva glavna protivnika, senaricom iz Massachusetts-a Elizabeth Warren, profesoricom prava na Harvardu, i bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom, koji je potrošio 600 milijuna dolara svog ličnog bogatstva od 55 milijardi dolara financirajući svoju predsjedničkog kampanju.

Warren je bila blizu vrha demokratskih favorita za predsjedničku nominaciju stranke, ali tek treba pobijediti u državnom takmičenju za nominaciju i pretrpjela je gubitak od Bidena u svojoj matičnoj državi Massachusetts u utorak.

Nada se da će osvojiti nominaciju na posredničkoj konvenciji, što se nije dogodilo od 1952. godine.

Bloomberg je ušao u svoje prvo stranačko takmičenje nakon što je u februaru odlučio preskočiti prva četiri. Nakon razočaravajućih rezultata u utorak, planira da ponovo procijeni treba li nastaviti.

Pored glasanja u 14 država održalo se i natjecanja na američkom teritoriju Američke Samoe i za demokrate koji žive u inostranstvu. CNN je projicirao da je Bloomberg osvojio pet od šest delegata iz Američke Samoe, a da je jedna kongresmenki Tulsi Gabbard osvojila jednog.

U izlaznim anketama CNN-a birači i u Virginiji i Sjevernoj Karolini su rekli kako je za njih važnije odabrati kandidata koji može pobijediti Trumpa, a ne pronaći predsjednički izbor koji se s njima slaže s pitanjima. U Alabami, Maineu i Sjevernoj Karolini glasači su izjavili da je nadvladavajući osjećaj u vezi s predsjedničkom trkom to što su ljuti na Trumpa, a ne samo nezadovoljni njegovim učinkom.

Trump je gotovo svakodnevno komentirao demokratsku trku, dajući negativne nadimke svim svojim potencijalnim demokratskim protivnicima, nazivajući Sandersa "Ludi Bernie", Bidena "Posmani Joe" i Bloomberga "Mini Mike" zbog svog kratkog stasa.

Predsjednik je u utorak rekao da će rado raspravljati sa bilo kojim od demokrata u sedmicama prije izbora 3. novembra, kada bude izabran kandidat za stranku.

"Ko god da je, nije me briga. Mi ćemo ih pobijeditii", rekao je Trump novinarima. "Rado ću raspravljati sa bilo kojim od njih. Vrlo rado."

Rekao je da "Nema sumnje da demokratski establišment pokušava oduzeti Sandersu. Ne sumnjam u to".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG