Linkovi

Izvještaj o vezama Trumpa i Rusije biće objavljen u četvrtak


Specijalni tužilac Robert Mueller i predsjednik SAD Donald Trump. Foto: AP
Specijalni tužilac Robert Mueller i predsjednik SAD Donald Trump. Foto: AP

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Muellera o saradnji Donalda Trumpa i Rusije i potencijalnoj opstrukciji pravde od strane predsjednika, trebalo bi da bude objavljen u četvrtak.

Na uvid javnosti biće stavljeni samo oni dijelovi izveštaja koji nisu označeni kao povjerljivi. Predsjednik SAD Donald Trump je ponovio da je "u potpunosti oslobođen sumnje da je prekršio zakon uoči izbora 2016".

Trump je na Twitteru napisao da su Robert Mueller i sekretar za pravosuđe William Barr koji je napravio sažetak Muellerovg izvještaja, već ustanovili da "nije bilo saradnje, niti opstrukcije pravde", te da su zakon prekršilli Hillary Clinton, Demoktatski nacionalni komitet i "korumpirani policajci". Trump je zatražio i da se "istraže oni koji su vodili istragu".

Washington očekuje da izvještaj Roberta Muellera od 400 strana, koji je rezultat istrage u trajanju od 22 mjeseca, bude objavljen u četvrtak.

Sekretar za pravosuđe William Barr je prethodno izvještaj sveo na 4 stranice svog sažetka u kome je konstatovao da nije bilo saradnje Trumpa i Rusije, kao i da predsjednik nije opstruisao pravdu - iako je Mueller u izvještaju napisao da ga "ne može u potpunosti osloboditi sumnje za to".

Ipak, dio javnosti insistira na tome da cijeli izvještaj bude objavljen, a ne da se zaključci izvlače iz sižea sekretara za pravosuđe, koga je Trump imenovao na položaj.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je za Fox News da "vjeruje da izveštaj nije loš po predsjednika".

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa Džerold Nedler rekao je za CNN da Bar treba da objavi ceo izveštaj i da odboru treba da dostavi i materijal iz istrage.

"Nije u redu da Kongresu i odborima uskratite uvid u pojedine delove Malerovog izveštaja", rekao je Nedler.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe u donjem domu Džerold Nedler
Predsedavajući Odbora za pravosuđe u donjem domu Džerold Nedler

Nedler smatra da odluka Vilijema Bara da ne podigne optužnicu protiv Trampa zbog opstrukcije pravde ne sme proći bez revizije.

"Bar smatra da po zakonu aktuelni predsednik ne može da opstruiše pravdu, što je teorija sa kojom se većina ne slaže", kaže Nedler.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar ranije je najavio da će objaviti Malerov izveštaj u što većem mogućem obimu, ali da neće biti moguće objaviti zapise sa svedočenja pred Velikom porotom, kao i poverljive izvore obaveštajnih službi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG